Výstava modelů z více než 70 000 kostiček lega je k vidění v ústeckém muzeu

10. srpen 2015

292 modelů ze stavebnice Lego vystavuje v muzeu v Ústí nad Labem Václav Dius. Jsou to zhruba dvě třetiny jeho sbírky. Je mu 22 let a z lega staví od čtyř. Výstavu rozdělil na tři části: vodní a podmořský svět a další je sci-fi a fantasy - tam najdete hlavně modely z "Hvězdných válek" a "Pána prstenů". Poslední část tvoří menší modely, především roboti.

„Je to série Divers, to je jedna z mých prvních sérií. Moje první lego byli piráti, byl to malý pirátský vor. Naše rodina tíhne k vodě a potápění, máme rádi chobotnice, ne k jídlu. Tak jsem začal pomalu sbírat ta divers lega, protože byla taková realistická a opravdu mi připomínaly moře a vodu,“ vysvětluje Václav Dius.
Nejvíc dílků má model sandcrawleru ze Star Wars.

„Je to velké hnědé vozítko. Na planetě Tatuin ti Jawové okupovali ten stroj, v písku sbírali droidy, pak to svářejí, slévají apod. Oni vlastně v té poušti našli ty dva robody R2D2 a C3PO. Má 3255 dílků, vyšel v r. 2014.“

Jak Václav Dius říká, z 292 modelů měl zhruba čtvrtinu složenou. Zbytek byl v krabicích, pytlíčkách atp. Ty pak s přáteli po večerech skládal a postupně je vozil do muzea.

292 modelů ze stavebnice Lego vystavuje v muzeu v Ústí nad Labem Václav Dius

Milovníky lega tato výstava pohltí. „Já jsem na legu vyrůstala. Mám doma určitě ne polovinu z toho, co je tady, ale mám strašně moc kousků,“ konstatuje jedna z návštěvnic.

Výstava potrvá až do 29 listopadu. Nebudou se tu nudit dospělí ani děti- ty si můžou samy i nějaký ten model vytvořit. Je tu pro ně stůl a krabice s kostičkami.

autor: hau
Spustit audio