Výstavu „Přežili koncentrační tábory“ představuje jako první na světě Památník Terezín

7. duben 2016

121 příběhů lidí, kteří přežili koncentrační tábory, poznal fotograf Stefan Hanke při sbírání materiálu pro svou knihu. Trvalo mu 11 let, než je všechny podrobně nastudoval a také vyfotil. Protože první přeživší, se kterými se setkal, prošli Terezínem, rozhodl se, že část snímků z knihy vystaví právě tam.

Památník Terezín na Litoměřicku zahájil výstavu vernisáží, na které nechyběl autor ani pamětníci.

„O tuto tématiku jsem se zajímal odmalička. Už v 17 letech jsem jel do Dachau a měl jsem po tom i svoji první výstavu. Chtěl jsem prostě přijít na to, co mi nikdo nikdy pořádně nevysvětlil – tím víc mě to zajímalo do hloubky,“ svěřuje se autor fotografií, Stefan Hanke.

Za lidmi, kteří přežili koncentrační tábory, najezdil tisíce kilometrů. Jak sám říká, setkal se většinou s lidmi, které překvapilo, že se o ně někdo zajímá, a ze kterých se časem stali jeho přátelé.

Výstava „Přežili koncentrační tábory“

„Celý ten můj projekt je upozorněním na všechny totalitní vlády, ale hlavně je věnován mladým lidem s tím, že pomůže tomu, aby se už podobné věci nikdy nestaly,“ věří Henke.

Výstava „Přežili koncentrační tábory“ bude ve výstavních prostorách IV. dvora Malé pevnosti k vidění do 7. července letošního roku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio