Z Výsluní v Mostě zmizí většina dopravních značek

30. březen 2017

Odstranit většinu dopravních značek a vytvořit nová parkovací místa chce Most ve své městské části Výsluní. Řidiči si tak budou muset osvěžit některá pravidla silničního provozu, například pravidlo přednosti zprava. Most se tak připojí ke Kadani na Chomutovsku, kde většinu dopravních značek v jedné městské části odebrali loni.

Autorem změn na Výsluní je dopravní projektant Václav Veverka. Podle něj město odstraní hlavně dopravní značky upravující přednost na křižovatkách a zákazové značky.

„Tam, kde nebude možní parkovat, bude platit obecná úprava, kde není potřeba žádné značky a tam, kde to bude možné, to bude označeno vodorovným dopravním značením a bude to naprosto jasné,“ vysvětluje Veverka.

Díky plánovaným změnám by měly vzniknout desítky nových parkovacích míst. „Jde o nárůst 170 míst na tu lokalitu šestistovek, možná ještě nějaké navíc, ale tam už jsou potřeba nějaké stavební zásahy,“ dodává Veverka.

Loni odstranili část dopravních značek i v Kadani

Odstranění značek určujících přednost v jízdě loni sundali v jedné z částí Kadaně na Chomutovsku.

„Šlo o to, abychom tu danou lokalitu zatraktivnili tím, že odstraníme dopravní značení, které je nevzhledné. Navíc údržba dopravního značení také něco stojí. Chtěli jsme také nenásilnou formou upozornit řidiče na to, že existuje pravidlo pravé ruky,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy tamní radnice Jiří Pazdera.

Podle radnice v místech, kde značky zmizely, nedošlo k nárůstu dopravních nehod. Kadaň proto zvažuje rozšíření opatření do dalších míst.

„Jediná část, o které jsme uvažovali, že by se mohla rozšířit, je část starého města. Jsme názoru, že vše má mít svůj čas, takže necháme lidi, ať si zvyknou a uvidí se dál, jestli budeme tuhle variantu rozšiřovat nebo ne,“ uzavírá Pazdera.

V mostecké části Výsluní by mělo dojít k postupnému sundávání dopravních značek během letošního roku. Zároveň vzniknou i nová parkovací místa.

autor: Jan Beneš
Spustit audio