Za jelením troubením do Českého Švýcarska – večer a potichu

23. září 2017

Potichu a opatrně se vydala zhruba desítka lidí v pátek těsně před západem slunce do lesů u Doubice na Děčínsku. Šli si poslechnout hlas jelenů v říji. Výpravy za divoce žijícími zvířaty pořádají pro veřejnost strážci národního parku České Švýcarsko pravidelně.

Nejdříve se ale skupinka dozvěděla zajímavosti ze života jednoho z největšího savců našich lesů. „Takto zní hlas mladého, hledajícího jelena. A takto toho, který má více jak deset roků,“ vysvětloval rozdílné zvuky, které různě staří jeleni vydávají, strážce parku Jan Drozd. Vysvětlil také, že se během roku vysoká zvěř chová rozdílně. „V průběh roku je to tak, že holky s holkama, kluci s klukama, jeleni si vytvoří takovou pánskou jízdu. Ty dvě skupiny se potkají až v říji. A v to době se také jeleni hlasitě projevují.“


Skupinka opravdu potichu vydala na místo, které strážci národního parku vybrali. A skutečně se ozvalo troubení. Zřejmě tří jelenů… „Jsme na místě, kudy nevedou jejich hlavní pěšinky, ale jsme na vršku, abychom je slyšeli,“ vysvětlil účastníkům výpravy Jan Drozd. Když se jde na lov, tak je to jinak - lovec jde za hlasem jelena.

Strážci odhadují, že v honitbě národního parku je tak dvě stě až dvě sta padesát jelenů. Výpravy za jejich hlasem v říji začal Jan Drozd pořádat zhruba před pěti lety. Lidé tak mají jednou v roce příležitost vydat se se strážcem za jeleny do parku a dostal k tomu ještě podrobný výklad. Zájem je veliký.

Logo

Podobných akcí ale pořádá park více. Například netopýří noc nebo pozorování sokolů.

autor: dap
Spustit audio