Za živými včelami do mostecké knihovny

23. září 2017

V bezpečí a přitom z bezprostřední blízkosti může pozorovat život včel každý, kdo zamíří do atria mostecké knihovny. A to díky prosklenému úlu. Další včelstva chovají knihovníci na střeše. Městská knihovna totiž otevřela naučnou včelí stezku.

S nápadem vzdělávat veřejnost zábavnou formou přišli zaměstnanci. "Knihovnám v celé Evropě razantně klesá návštěvnost a my se proto snažíme pořádat různé koncerty, výstavy. A chov včel je dalším takovým lákadlem," řekl ředitel knihovny Tomáš Ondrášek.

Pět úlů je na střeše a jeden ve vestibulu. "Jsme včelaři začátečníci, uvidíme, jestli se včelám u nás bude dařit, a také jestli to zvládneme," uvedl Ondrášek. Dva úly už umístili knihovníci na střechu před rokem. Mohli tak obdarovat první návštěvníky stezky, kterou otevřeli v pátek 22. září, prvním vlastním medem.

Chov včel je sice méně náročný než chov papoušků, kterých mají v knihovně třicet, ale starost je to také. "Chceme ukázat, že včely lze chovat i ve městě, nejen na venkově," uvedl ředitel.

Včely medonosné - královna (uprostřed) a dělnice na plástvi

Chovat včely na střechách budov ve městech je podle včelařů současným trendem. " Není to ale pro každého, musí to být opravdu koníček pro člověka znalého věci. Je s tím spojeno spousta povinností," řekl včelař Vít Loukota, který knihovně se zřízením chovu pomohl.

Právě v mostecké knihovně by se včelám mohlo podle Loukoty dařit. "Nejbližší včelstva jsou až pod nemocnicí, což je více než kilometr daleko. Toto stanoviště je tak velmi kvalitní. Včely tak nemají konkurenci a nemusí se tolik dřít a nosit to z velkých dálek," uvedl včelař. Med z města podle něj může být stejně kvalitní jako z venkova. "Není to zaplevelené řepkou, je to květový dobrý med z městských stromů, jsou to lípy, třešně, višně, luční květy v sadech," dodal.

Med knihovna prodávat nebude, ale ochutnat ho návštěvníci budou moci při nejrůznějších příležitostech.

autor: ČTK
Spustit audio