„Zabít, zničit, ponížit.“ Poslední díl Jindřicha VI. uvede ústecké činoherní studio v bývalé likérce

30. červen 2017

Činoherní studio v Ústí nad Labem uzavírá trilogii Shakespearova Jindřicha VI. Je už tradicí, že dramaturg Vladimír Čepek a režisér Filip Nuckolls vybírají pro letní hry anglického dramatika netradiční prostředí. V případě prvního dílu Jindřicha VI. to byl předloni zrušený rockový klub, loni diváci sledovali druhý díl v evangelickém kostele a za třetím půjdou do výrobní haly zrušené likérky v Krásném Březně.

Tvůrci zvažovali i jiná místa – například zdevastované lázně dr. Vrbenského nebo vojenský bunkr.

Proč zvítězila opuštěná hala, prozradil dramaturg Vladimír Čepek: „Je to jak z technických důvodů, protože tady je nějaké to zázemí, a taky kvůli geniu loci. Protože, jak tady tekl alkohol proudem, tak to se i, řekněme ideologicky, hodí.“

„Má to bílé kachličky, takže to trochu připomíná pitevnu. A když tam budeme používat těch asi 20 litrů umělé krve, tak to vypadá hodně dobře,“ dodává Filip Nuckolls.

Poslední díl Jindřicha VI. odehraje ústecké činoherní studio v bývalé likérce

Poslední dějství Jindřicha VI. je podle něj už především o nenávisti rody Lancasterů a Yorků, o situaci, kdy panování a správa země už jsou druhořadé. „Prvořadé je zabít, zničit, ponížit a vychutnat si soupeře. Žádný jiný cíl už ty postavy nemají,“ vysvětluje Nuckolls.

„Tenhle díl Jindřicha VI. beru jako velkolepé grand final celé trilogie. Jsem absolutně přesvědčený o tom, že je to nejlepší díl – je to nejakčnější, pro některé diváky to asi bude velmi brutální, ale takhle to napsal Shakespeare,“ dodává představitel Yorka Jan Jankovský.

Ve staré likérce herci odehrají i obě víkendové reprízy. Celou trilogii Jindřicha VI. budete mít možnost vidět koncem srpna v Divadelní zahradě Českého rozhlasu Sever.

autor: hau
Spustit audio