Zadlužené Ústí nad Labem chce za skoro 12 milionů z rezerv města dostavět stadion

8. říjen 2015

Dalších skoro 12 milionů korun zaplatí Ústí nad Labem za dostavbu Městského stadionu. Chybí tam zázemí pro mládežnické kluby atletů a fotbalistů. Zastupitelé tuto investici schválili z rezervy města. 14 opozičních zastupitelů bylo proti nebo se zdrželi hlasování. Šlo o lidi z PRO! Ústí, TOP09 a část nezařazených.

Utratit téměř 12 milionů z rezervy, když městu hrozí další sankce z evropských dotací a chce si kvůli nim vzít 200milionový kontokorentní úvěr, se nelíbilo například Iloně Tajchnerové z TOP09.

Souhlasil s ní David Daduč z PRO! Ústí: „Tu rezervu si v rozpočtu nechme na ty nečekané výdaje, které zřejmě přijdou. Pokud přece jen bude chtít zastupitelstvo tu finanční částku investovat, tak budu navrhovat vybrat jiné investice, protože to jsou často věci, kdy věci ve školách nebo v domovech důchodců v havarijním stavu. Jsou to opravy, které jsou v řádu statisíců nebo jednotek milionů.“

Je to nezbytné, říkají zastupitelé

Jde hlavně o investici do mládeže - zněl jeden z argumentů vedení města. Atleti totiž mají šatny vedle stadionu, v takzvaném buňkovišti. To je podle náměstka primátorky Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů nevyhovující.

„Tam jsou skutečně obrovské náklady a navíc bychom museli příští rok investovat dost významné peníze do opravy toho buňkoviště, ať do podlahy, nebo do střechy. A skutečně nedokončenou stavbu bychom měli jako správný hospodář dokončit.“

„Je to nezbytné. Buďme rádi, že tam nepřijde hygiena a nezavře to. Ten objekt začíná mít praskliny po zdech. Já si myslím, že podlaha je strašně málo, protože všechny stropy jsou podepřené. To je otázka času, kdy to tam praskne úplně,“ doplnila náměstka Madara vedoucí odboru rozvoje města Eva Šartnerová.

Stadion nesplňuje parametry prvoligového fotbalu

Stadion město začalo modernizovat v roce 2013 a loni v srpnu se tam začal hrát druholigový fotbal.

Práce budou město stát necelých 170 milionů v desetiletých splátkách firmě. S dostavbou zázemí pro malé fotbalisty a atlety se podle tehdejšího radního a nyní nezávislého zastupitele za ČSSD Jana Eichlera počítalo.

„Takto fázováno to bylo, protože ten stadion byl hrazen jinak a zařízení pro atlety je taky financováno jinak, proto to tak bylo děláno. Pak bych chtěl říct, že nám docela dost dlouho trvalo, než se tam daly dohromady pozemky, protože ty pozemky budou tvořit zázemí třeba i pro atlety.“

Práce by po výběru firmy měly podle vedoucí odboru rozvoje Evy Šartnerové trvat zhruba půl roku. Ani pak ale nebude stadion splňovat prvoligové parametry.

Podle končícího předsedy představenstva fotbalového klubu Jana Linharta bude potřeby zvýšit počet sedaček o 500 nebo doplnit kamerový systém. Právě kvůli nevyhovujícímu stadionu už jednou ústečtí fotbalisté o postup do nejvyšší soutěže přišli.

autor: hau
Spustit audio