Zájemci mohli nahlédnout do zákulisí ústeckého obchodního domu Labe

26. únor 2015

Do obchodního domu Labe v Ústí nad Labem chodí lidé nakupovat už od roku 1974. Stavba architektky Růženy Žertové patří mezi nejpovedenější socialistické obchodní domy - tak zvané "priory". Jak vypadá zákulisí a jaké zajímavosti skrývá, mohli odhalit návštěvníci komentovaných prohlídek pořádaných ústeckým muzeem.

Exkurze začala netradičně – od střechy. „Je plná výduchů, vzduchotechniky a hromosvodů, takže je nutné dávat pozor, kam člověk šlape,“ popisuje vzhled střechy redaktorka Českého rozhlasu Sever Gabriela Hauptvogelová, která se na exkurzi také vypravila.

Střecha není po celé šířce obchodního domu – uprostřed je otvor, kterým je vidět na terasu, která dřív patřila k restauraci.

„Byla tady ocelová kašna, která tady bohužel počátkem 90. let zmizela. Na terase se pořádaly módní přehlídky a další akce. Je tady vidět celý nosný systém, na kterém obchodní dům Labe stojí a také jsou tady 4 železobetonové věže, ke kterým se ta ocelová konstrukce pne,“ popisuje historik Martin Krsek.

Na střešní terase restaurace se pořádaly různé akce a byla tam i ocelová kašna

Železobetonové věže ukrývají strojovny výtahů. „Máme tu dva osobní a dva nákladní,“ upřesňuje ředitel Labe Petr Chmátal a pokračuje: „Směrem ke kostelu je strojovna vzduchotechniky, která slouží pro restauraci, která je ve třetím patře. Strojovny vzduchotechniky jsou i směrem k bývalému autobusovému nádraží – ty slouží pro prodejní plochy. Jsou tam i dva nákladní výtahy, ale bohužel dva osobní, které tam také měly být, se nevybudovaly.“

Ve třetím patře účastníci exkurze nahlédli také do kanceláře, kterou dnes už nikdo nevyužívá. Klikatá fasáda domu se odrazila i tady – kancelář má okna právě v šikmých plochách. To podle Martina Krska nebývalo obvyklé. Zároveň upozornil na další zajímavost - obchodní dům Labe je totiž pokryt hliníkovým plechem.

Pohled ze střechy směrem k Mírovému náměstí

„Zvolení tohoto materiálu mělo svůj důvod, a tím bylo agresivní ovzduší v Ústí nad Labem, kdy se hledal materiál, který by byl v tomto prostředí odolný.“

Exkurze pak pokračovala do sklepa, kde se nacházejí obrovské kóje, oddělené drátěným pletivem.

„Jsou to původní sklady – byl tu třeba nábytek, domácí potřeby a všechno, co se sem dováželo z rampy, přes kterou půjdeme,“ vysvětluje Petr Chmátal.

Vjíždět nákladní automobily do obchodního domu Labe ale už neuvidíte –kvůli okolní zástavbě totiž jezdí pod zemí před obchodní dům Fórum.

autor: hau
Spustit audio