Zámek v ústeckém Krásném Březně hostí výstavu výtvarných děl dětí z nízkoprahového centra Orion

24. červen 2015

Až do konce příštího pracovního týdne si můžete v na zámku v ústeckém Krásném Březně prohlédnout práce mladých umělců. Ti tvoří společně s dobrovolníky v ústeckém nízkoprahovém klubu Orion. Hlavním cílem klubu je ukázat dětem nové možnosti, jak trávit volný čas. Vedle toho se ale také stává určitou rodinou.

„Tím, že něco vyrábíme, tak také pomáháme s rodinou, vztahy, s rodinnou,“ říká vedoucí nízkoprahového centra ústecké YMCY Aneta Götzingerová . Kontakt s ostatními lidmi v klubu Orion je pro některé z dětí důležitý.

„Nízkoprahové centrum plní to zázemí rodiny, ty sociální pracovnice jsou tam také od toho aby je vyslechly, což jim také doma chybí,“ vysvětluje programová ředitelka ústecké YMCY Pavlína Hušková. To že se daří děti povzbudit, dokládají i návštěvy, kdy se děti, už coby dospělí, do klubu vrací.

„Většinou to jsou sourozenci, kamarádi, rádi se vrací, jak s úspěchy, tak i s neúspěchy a přijdou navštívit vedoucí klubu.“

Výstava v nízkoprahovém centru Orion

Výstava v sídle Národního památkového ústavu v zámku v Krásném Březně nabízí ukázky několika výtvarných děl mladých umělců. Záběr mají velký, od malby, přes ruční práce až po abstrakci.

„Ne každé výrobky dopadnou tak, jak by si člověk představoval, ale jde o to, že ten čas tráví děti efektivně, že jsou s námi v tom klubu,“ dodává vedoucí nízkoprahového klubu Orion Aneta Götzingerová. Nedůležitější je ovšem z pocit vlastní tvorby.

„Ta práce, ten výtvor musí být hezký a musí v tom vidět ten smysl. Máme motivy svíček, srdíček, prostě motivy, které letí mezi náctiletými dětmi,“ uzavírá Pavlína Hušková z ústecké YMCY.

Výstava je do příštího pátku otevřena každý všední den od 10 do 15 hodin. Speciální atmosféru dodává dílům i samotné prostředí zámku.

Výstava v nízkoprahovém centru Orion

„Naší ambicí je se otevírat veřejnost, neuzavírat ten prostor. Byť ten zámek neodpovídá představě veřejnost, protože ta minulá doba se na něm podepsala. Ale výstavy dětí patří do zámku,“ doplňuje Tomáš Brož z Národního památkového ústavu, který v zámku sídlí.

autor: bach
Spustit audio