Zaměstnankyně vládní agentury bude bydlet 5 měsíců na problémovém sídlišti ve Varnsdorfu

27. duben 2016

Ve Varnsdorfu na Děčínsku mapuje situaci na problémovém sídlišti pracovnice agentury pro sociální začleňování. Od města dostala byt, ve kterém bude zhruba do srpna bydlet. Chce tak na vlastní kůži poznat soužití místních Romů se starousedlíky.

32letá Radka Vepřková je antropoložka, studuje různé kultury. Přijala od města výzvu a šla bydlet do malého paneláku v sídlišti Kovářská, v bytě 1+1 teď bude zhruba 5 měsíců.

„Já si myslím, že je to absolutní precedens. Nikde jsem nenašel, že by zaměstnanec ministerstva šel dobrovolně sám s kůží na trh a několik měsíců bydlel v jednom z domů v této vyloučené lokalitě,“ podivuje se místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek z ANO 2011.

Ta invence vzešla asi z obou stran – z obce možná s nadsázkou se slovy „Pojďte si to zkusit“ a kolegyně se toho nezalekla. Jsem rád, že nemám kolegy a kolegyně, kteří nejsou z cukru…“ pochvaluje si ředitel agentury Radek Jiránek.

Pomůže osobní zkušenost pracovnice agentury pro sociální začleňování změnit situaci na Kovářské?

Varnsdorfské sídliště Kovářská

Spolupráce s agenturou pro sociální začleňování pomůže dosáhnout Varnsdorfu na peníze z dotačních programů.

„Na základě těchto projektů nám dají doporučení, ukáží nám, kde čerpat a jak čerpat dotace,“ dodává Hambálek.

Radka Vepřková bude ve Varnsdorfu takzvaně mapovat terén a z jejího pobytu vznikne podrobná zpráva. „Zhodnotím situaci, která se tady na Kovářský děje, jaký tady mají lidi potřeby, jaký jsou ty nedostatky.“

Kromě práce se sociálně slabými se Radka Vepřková potká i se starousedlíky, kteří si na soužití s menšinou velmi stěžují. „Posledních pět let se tu nedá vydržet – je to hrozný, strašný,“ říká paní Miroslava, která v Kovářské bydlí už 20 let.

Pro Radku Vepřekovou není přechod z Prahy na rušné varnsdorfské sídliště šokem, zkušenosti už sbírala při pobytu v centru pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí.

autor: dap
Spustit audio