Zamezte plýtvání jídlem a pomozte lidem v nouzi - využijte lednici potravinové banky v Litoměřicích

5. únor 2016

Raději dnes do lednice, než zítra do popelnice. Tak zní heslo nového projektu, který v Litoměřicích rozjela Potravinová banka. V obchodě se zdravou výživou ve Velké Dominikánské ulici umístila první lednici pro potřebné, která se hned začala plnit různými potravinami.

„Přinesla jsem džem ze švestek, který bych doma neupotřebila, a vakuovanou kukuřici, která sice má prošlou minimální trvanlivost, ale je stále nezávadná,“ popisuje ředitelka Potravinové banky Ústeckého kraje Radka Brychtová to, co do lednice sama přinesla.

Podle ní mohou lidé nechávat v lednici všechny potraviny, které tam patří – od mléčných výrobků po vakuované uzeniny nebo ovoce a zeleninu. „Mohou ale přinášet i potraviny trvanlivého charakteru,“ dodává Brychtová.

Zachráněné potraviny budou podle ní nejdřív pomáhat v azylovém domu diakonie v Litoměřicích.

Lednice potřebným v Litoměřicích

„Mě už dlouho trápilo, že nám tady spousta věcí prochází, kolikrát jsme to museli i vyhodit, takže tohle je pro nás super nápad. Navíc mám příjemný pocit, že můžu někomu pomoci a neplýtvat potravinami,“ dodává Miroslava Nováková, vedoucí obchodu se zdravou výživou, kde je lednice umístěna.

Potravinová banka Ústeckého kraje se chystá v případě úspěchu první ledničky nakoupit i další a rozmístit je na různá místa.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio