Zaniklou osadu v Krušných horách zapomněli komunisté zbourat. Teď jí hrozí zánik

Sudetská osada Königsmühle přečkala odsun původních obyvatel i komunistické drancování pohraničí v padesátých letech. V poslední době slouží kulisa rozpadlých budov především jako místo setkání pro hudebníky, divadelníky a umělce. Budoucnost uměleckých dílen je ale kvůli dezolátnímu stavu hospodářských stavení nejistá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách

Zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách | Foto: Vojtěch Berger

„Úřady si v padesátých letech, kdy docházelo k bourání domů v pohraničí, odškrtly hotovo, zničeno. A přesto se tu ve výšce 950 metrů dochovala unikátní horská vesnička,“ přibližuje publicista Petr Mikšíček.

Oficiálně by na horském hřebeni nemělo stát nic. Komunisté ale naštěstí na existenci vesnice, která leží pod vrcholem Klínovce, zapomněli.

Letošní ročník festivalu Land Art 2015, na který dorazí na sklonku srpna umělci z Česka a Německa, by ale podle Mikšíčka mohl být jedním z posledních. Domy totiž vážně poškodilo drsné horské podnebí. Bez opravy spadnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní vesnici na hřebenech Krušných hor hrozí zánik. Podrobnosti přináší redaktor ČRo Zdeněk Trnka

Proto je snaha sehnat peníze alespoň na nejnutnější opravy. Ohrožena je prý zejména hlavní budova.

„Statik nám hrozil tím, že do dvou let bude ten barák natolik nebezpečný, že se bude muset oplotit. Bojíme se každé další zimy, a v tomhle případě to může být tahle zima. Rádi bychom základní opravu provedli ještě letos,“ vysvětluje Mikšíček.

Potřebné desítky tisíc na rekonstrukci shání od příznivců a dárců prostřednictví populárního formátu HITHIT.

„K dnešnímu dni nám lidé přispěli asi 21 tisíc. Ale do poloviny srpna my musíme vybrat 95 tisíc na celou opravu, aby ty peníze nepropadly a nevrátily ke svým dárcům,“ dodává publicista. Sbírka je krátkodobá. Dárci se tak nemusí bát, že budou na výsledek dlouho čekat, a zároveň nehrozí, že by dobré vůle dárců mohl někdo zneužít.

Zaniklá německá osada Königsmühle v Krušných horách | Foto: Vojtěch Berger

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme