Zápach z papíren trápí obyvatele Štětí. Objevuje se nejčastěji v noci

12. srpen 2015

Větrat nemůžeme - přes den kvůli vedrům a v noci kvůli zápachu. Na tom se shoduje mnoho obyvatel ze Štětí na Litoměřicku a některých okolních obcí na Litoměřicku. Zápach z papíren je problém, který ve městě léta přetrvává. V posledních měsících se ale podle některých změnil v nesnesitelný.

Lidé si proto často stěžují. To, že mají důvod, potvrzují i hodnoty naměřených pachových látek, které papírenská společnost Mondi získává ze svých měřících stanic a zveřejňuje je na webových stránkách Štětí.

„To je hrozný zápach, jako zkažená vejce. To si neumíte představit, jak intenzivní zápach to je...“ říká Jana Kurfirstrová, která žije ve Štětí už téměř 70 let. Sama skoro 40 let v papírenském závodě pracovala. Bydlí na hlavním tahu takzvané zápachové vlečky.

„Když se podíváte na ty tabulky, tak červená nebo oranžová čísla jsou tam prakticky pořád. To dřív nebylo.“

Názory obyvatel Štětí se různí podle toho, kde přesně a jak dlouho ve městě bydlí, jak tam fouká vítr a z různých dalších důvodů.

Lidé, kterým zápach vadí, se shodují na tom, že město musí na společnost Mondi vyvíjet tlak, aby dosáhlo změny. Zastupitelstvo Štětí řešilo zápach ve městě a nárůst stížností i na posledním červnovém jednání.

Starosta města Tomáš Ryšánek z ČSSD tam uznal, že situaci je nutné řešit a uvedl, že v současnosti není komunikace s Mondi, největším zaměstnavatelem ve městě, úplně jednoduchá.

„ V poslední době se objevil zápach z důvodu poruch v podniku Mondi. Zápachy jsou tam sbírány a spalovány, a když má poruchu kotel, ve kterém se spalují, tak to jde ven. Otázkou je, co se s tím dá dělat a přístup Mondi…“

Starosta přijal od zastupitelů úkol, který ho pověřuje k tomu, s novým ředitelem Mondi, který nastoupí v říjnu, projednal možný vznik komise pro odstraňování ekologické zátěže. Ta v době minulého vedení fungovala. Termín je stanovený do konce letošního roku.

Štětí chce získat nezávislé měření emisí

Tomáš Ryšánek říká, že město už začalo jednat s ekocentry od kterých by chtěli získat další měření: „Nejenom zapáchajících látek, ale všech emisí, které ten průmyslový podnik způsobuje - tak, abychom měli nejen informace od Mondi, ale i nezávislé měření.“

Jan Koubský ze společnosti Mondi tvrdí, že regenerační kotel na spalování zápachů z 80. let funguje na téměř 98 procent a to je podle nich dostačující. Firma neplánuje jeho výměnu. Zároveň říká, že firma splňuje všechny limity dané zákonem. Koubský ale uznává, že například zápachy z jejich čističky odpadních vod zatím neumějí řešit.

Podle Jana Koubského Mondi stále pracuje na snižování zápachů a letos proto investuje do spalovny zapáchajících látek tak, aby snížila jejich roční emise. Uvedl také, že vytvoření komise pro odstraňování ekologické zátěže se společnost nebude bránit.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio