Zapomnělo se na nás - stěžovali si lidé v ústeckém Vaňově. Pomoc už ale dorazila i tam

9. červen 2013

Lidé v ústeckém Vaňově si stěžují, že ústecký magistrát při zátopách řešil jiné části města a na ně zapomněl. Jaká je tam situace, se proto jela do Vaňova podívat reportérka Šárka Sudová.

Spíše sklad úklidových prostředků připomíná v těchto dnech ústecký magistrát. Přímo před vstupními dveřmi se kupí lopaty, kýble, hadry, rukavice a mnoho dalšího. Městská policie rozváží materiál do všech zatopených oblastí.

„Vozíme potřebným lidem veškerý materiál, který jim pomůže – hygienické prostředky, toaletní papír, kýble, košťata, lopaty, sava, prací prášky, repelenty, potraviny, voda, mléko...“ vypočítává strážník František Koutný a ujišťuje, že pomoc se dostane každému, kdo ji potřebuje. Tedy i obyvatelům stále odříznutého Vaňova.

První várka pomoci dorazila do Vaňova v pátek večer. Od té doby si v tamním evakuačním centru vyzvedly úklidové prostředky desítky lidí.

„Počítám kolem 40-50 rodin a další dobrovolníci – všechny jsme zásobili jak jídlem, tak materiálem. Všichni co pomáhají, ppřijdou, nahlásí se, co potřebují, a to dostanou...“ slibuje sociální pracovnice Kateřina Šafaříková. Vaňovští se přesto domnívají, že pomoc měla přijít mnohem dřív.

„Přišla až teď. Byli tady bez jídla, beze všeho... to asi byla pravda.“ říká paní Jiřina, kterou povodeň zasáhla už podruhé. Stejně jako v roce 2002, také teď musela svůj domov opustit. Zatím se do něj nevrátila. Vedení města ale odmítá, že by v případě Vaňova došlo k nějakému pochybení.

„Všechny oblasti jsou na tom podobně... První den jsme zřídili krizovou linku, na které odpovídáme občanům ze všech částí města. Zjišťujeme i to, co je potřeba zajistit do oblastí, postižených povodněmi.“ říká náměstkyně primátora Zuzana Kailová za ČSSD.

Vedení města přislíbilo postiženým oblastem také pomoc s odklízením následků povodní. Zapojit by se měli vojáci.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio