Zastupitelé Teplic jednají o budoucnosti hazardu ve městě

17. duben 2015

Zákaz a zrušení nebo stop stav - to jsou dvě možnosti budoucnosti hazardu v Teplicích, ze kterých budou dnes (17.4.) vybírat tamní zastupitelé. Radní prosazují zastavení dalšího rozšiřování heren, opoziční hnutí "Volba pro Teplice" zase úplný zákaz hazardu.

Rozhodnutí zatím (do 15:30) nepadlo, objevil se totiž ještě další návrh – stop stav s tím, že by se herny přesunuly do předem vybraných katastrů.

Vedení města chce spíše stop stav. Radní chtějí počkat na novelu loterijního zákona. Podle nich je nutné hazard regulovat celoplošně, pokud totiž některé město či obec herny zakáže, hráči i provozovatelé heren se přesunou do sousedního - a právě stopstavem chtějí tomuto předejít.

Na konci února bylo v Teplicích 20 kasin a 82 heren a v nich více než 1.100 automatů. I když město nemá dluhy, určitě nejsou zanedbatelné ani poplatky z přístrojů – ty navíc stále stoupají. V roce 2008 dostalo město od provozovatelů automatů přes 34,5 milionů korun, loni už to bylo skoro 75,5 milionu.

Opoziční "Volba pro Teplice" chce hazard zakázat úplně. Lídr hnutí Jakub Mráček je rád, že radní mají vůli s hazardem aspoň něco udělat, i když mu nepovolování dalších přístrojů a míst připadá málo.

Volba pro Teplice by chtěla herny zrušit už od letošního června - samozřejmě by musely doběhnout licence na přístroje. Do budoucna má hnutí představu o provozu jednoho, dvou kasin s živou hrou, kde by mohly být i automaty – na ty by město dražilo licence.

autor: hau
Spustit audio