Zastupitelé Terezína schválili navýšení daně z nemovitosti

23. červen 2017

Terezín na Litoměřicku řeší ekonomickou situaci města. Podle analýzy, kterou si radnice nechala vypracovat, by aktuální stav hospodaření dostal podle školního známkování čtyři mínus. Výsledky kontroly doporučily jako možný zisk větších příjmů navýšení daně z nemovitosti. A to o trojnásobek, tedy na takzvaný koeficient 3.

Zastupitelé se tématu věnovali včera večer (21. 6.) na svém zasedání. Svůj názor vyjádřili i obyvatelé.

Petr Bezpalec s navýšením daně souhlasí. „Jak můžu chtít od města, aby mi pořád něco dávalo, a já mu radši nic nedával? To nemá žádnou logiku. Pak nejsem občan města, ale ten, co sem přišel rejžovat.“

Na zastupitelstvu ale vystoupili i další obyvatelé, například René Tomášek, který upozorňoval na to, že většina měst na Litoměřicku používá na výpočet daně tu nejnižší sazbu. Koeficient 2 pak mají například Litoměřice nebo Brozany, které podle něj nabízejí svým obyvatelům lepší komfort.

Zastupitelé Terezína nakonec odsouhlasili navýšení daně na zhruba dvojnásobek. Starostka města Hana Rožcová z hnutí Ženy Terezínska vysvětluje, proč se nakonec odklonili od navrhovaného trojnásobku: „Od doby rozhodnutí rady do zastupitelstva jsme se dozvěděli, že daňové výnosy pro města a obce od roku 2018 budou vyšší o 800 korun na občana. Pro naše město tedy rozdíl mezi koeficientem 2 a 3 znamená přesně tuhle částku, tedy zhruba 2 miliony.“

Ekonomická analýza doporučuje městu zvýšení rozpočtu na příští rok alespoň o deset milionů korun. Minimálně polovinu tak radnice získá díky zmíněným vládním příspěvkům spolu s daněmi od obyvatel.

Zhruba dvojnásobnou daň z bytů a domů začnou obyvatelé platit od příštího roku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio