Žatec chce na seznam UNESCO. Město kvůli tomu dokoupilo další budovu ‒ bývalý sklad chmele

26. srpen 2016

Dvanáct českých míst patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Žatec na Lounsku by chtěl být tím třináctým. Radnice na tom pracuje už šest let a teď se blíží k prvním důležitým výsledkům. Ty musí prokázat, že stopy chmelařské historie ve městě jsou opravdu unikátní. Patří mezi ně například i dům, který město koupilo teprve nedávno.

„Tato budova, balírna se skladem chmele, byla vystavena v roce 1913 pro jednoho z významných žateckých obchodníků s chmelem,“ popisuje Vladimír Valeš, ředitel Chmelařského muzea v Žatci a šéf týmu, který se stará o to, aby Žatec se žádostí o zařazení mezi památky UNESCO uspěl.

Vstup do UNESCA je dlouhým procesem. Žatec v současnosti stojí těsně před dokončením zpracování nominační dokumentace. „Máme odsouhlasená znění jednotlivých kapitol, pracujeme na čistopisu, na překladech a na finalizaci map a příloh, které jsou k tomu nutné,“ doplňuje Valeš.

Žatec by nominační dokumentaci k prvnímu čtení rád odevzdal už na jaře 2017. „Neumíme odhadnout, jak dlouho bude trvat celý proces schvalování. Pokud ale budeme pokračovat podle připomínek tak, jak pokračujeme, tak věřím, že bychom nějaké konečné stanovisko měli obdržet do konce roku 2017,“ věří Valeš.

Žatec, Pražské předměstí, pohled od východu z vrchu Chmelového majáku, 2011

„Pokud dostaneme naše chmelařské stavby pro jejich jedinečnost na seznam UNESCO, bude to znamenat podporu turismu, zdejších podnikatelů i možnost čerpání zajímavějších finančních prostředků z dotačních programů pro UNESCO,“ dodává místostarosta Žatce Jaroslav Špička z Volby pro město.

Žatecká radnice usiluje o to, aby se na seznam světového dědictví dostalo centrum města společně s Pražským předměstím, kde je víc než šedesát historických budov, spjatých s chmelem.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio