Žatec obhajoval v Paříži svou žádost o zapsání chmelařských památek do UNESCO

29. listopad 2017

Žatec má za sebou obhajobu žádosti o zápis chmelařských památek na Seznam světového dědictví UNESCO. Zástupci města a ministerstva kultury kvůli tomu byli v Paříži. Na seznam chtějí dostat celý soubor památek, mezi nimi třeba Dreherův pivovar.

„Celá rodina Dreherů byla pro rozvoj pivovarnictví nesmírně důležitá. O tom svědčí i statek v Měcholupech, odkud se pak přesunuli přímo do Žatce. Proto zde vznikl takzvaný Vývozní Dreherův exportní pivovar, na tu dobu velmi moderní komplex. Co víme, tak se vyváželo do Ameriky, do Japonska… “ popisuje Olga Bukovičová z Národního památkového ústavu.

Právě i Dreherův pivovar je jednou z chmelařských památek, které chce Žatec dostat na Seznam světového dědictví a zajistit mu tak šanci na obnovu.

Na konci srpna navštívila město hodnotící komisařka UNESCO. Pokrokem bylo pozvání zástupců Ministerstva kultury a Žatce do Paříže na obhajobu žádosti. Diskuze se účastnila i starostka Zdeňka Hamousová z hnutí Volba pro město.

„Začali rovnou přímými dotazy z nastudované nominační dokumentace. Na závěr pak od hodnotitelů, a to nemuseli dělat, zazněla pochvalná slova – kladné hodnocení toho tématu, to historické dědictví, které chceme předat dál,“ popsala obhajobu žádosti Hamousová.

Finální rozhodnutí o žádosti města vydá UNESCO v červenci příštího roku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio