Žatec stále řeší časté stížnosti obyvatel na firmu HP Pelzer

17. únor 2017

Hluk v noci a mnoho slibů. To jsou věci, které nejvíc vadí obyvatelům v okolí bývalé šroubárny v Žatci. Lidé si už téměř deset let stěžují na firmu HP Pelzer, která vyrábí izolace do aut.

Většinu svých hal má firma v bývalém cukrovaru, část v blízké šroubárně. Mezi areály tak jezdí mnoho kamionů. Firmy si všímá také stavební odbor, protože u deseti objektů z patnácti jsou problémy. Vedení města uspořádalo setkání pro obyvatele, aby je seznámilo s nejnovějším vývojem.

„Můžete nám, prosím, dát nějaké termíny? Na základě našich zkušeností bychom rádi, aby to bylo všechno písemně, nejlépe na smluvní bázi.“ Tak začala debatu Anna Buraňová. U bývalé šroubárny bydlí a myslí si, že všechna jednání o nápravě situace jsou příliš zdlouhavá.

V budoucnu by firma měla sídlit jen v jednom areálu

Starostka města Zdeňka Hamousová z hnutí Volba pro město uvedla, že má za sebou jednání se šéfy německé centrály společnosti.

„Informovali nás o svých dlouhodobých záměrech a ujistili nás, že mají v žateckém závodě tolik technologií, že mají zájem, aby tu zůstal. V budoucnu by rádi opustili areál bývalé šroubárny a svůj provoz řešili jen v rámci svého areálu,“ vysvětluje Buraňová.

To by znamenalo, že firma by už byla jen v bývalém cukrovaru a kamiony by tak nepřejížděly mezi oběma areály. Firma si nechává zpracovat studii na přeměnu celé výroby tak, aby odpovídala zákonným požadavkům. Přesné termíny dokončení ale známé ještě nejsou.

Ředitel žatecké pobočky HP Pelzer Jiří Šamša na veřejné schůzce uvedl, že si nechali udělat i analýzu hlukové zátěže: „Vyplynuly z ní tři body, jak snížit hlukovou zátěž směrem ven ze závodu. Z nich jsme už dva zrealizovali, teď musíme zrealizovat posunutí sil,“ uvedl Šamša.

Posunutí sil, které dodávají do výroby vápenec, je podle něj složitější věc, kterou budou muset udělat během odstávky závodu. Ta ještě není přesně naplánovaná.

Stavební odbor města tlačí na firmu, aby zjednala nápravu

Stavební odbor města pokračuje v kontrolách závodu. Podle vedoucího Tomáše Trávníčka dostala firma další pokutu: „Koncem ledna od nás šly asi čtyři rozhodnutí o zjednání nápravy, která v současnosti nabývají právní moci. Když se firma neodvolá, měla by ta rozhodnutí plnit. Pokud to plnit nebudou, dá se to vymáhat formou nepeněžitého plnění výkonem exekuce.“

HP Pelzer nabídl už loni na podzim obyvatelům prohlídku závodu. Ti ji přijali. Mají také v plánu se v nejbližších dnech domluvit na opětovném setkání a diskuzi přímo v podniku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio