Žatec začal modernizovat autobusové nádraží. Kvůli evropské dotaci to musí stihnout do září

18. únor 2015

Sedm měsíců má Žatec na to, aby zmodernizoval autobusové nádraží. Město chce postavit zastřešená nástupiště, odbavovací halu i obvodové zdi. Tomu ale bude předcházet odvodnění celého plochy a zavedení nových sítí. Pokud město nestihne všechny práce, nezíská dotaci ve výši 40 milionů korun.

Jak bude nové autobusové nádraží v Žatci vypadat?

„Budou tam tedy nové povrchy, budou nová autobusová stání, budou zastřešená. Bude tam vybudovaná nově bezobslužná budova, kde by mělo být lehké občerstvení, připojení na internet, možnost objednání jízdenek, bezobslužné WC, takové to zázemí pro cestující,“ popisuje Zdeňka Hamousová, starostka města z Volby pro město.

Dodavatelská firma má ale na celou stavbu jen sedm měsíců. Žatec totiž získal na stavbu autobusového nádraží 40 milionů korun z evropských dotací. Pokud by to město nestihlo, dotace by mohla být v ohrožení.

Nejvíce času zabere budování nových sítí pod povrchem nádraží a odvodnění celé plochy. Na to budou dohlížet i archeologové. Právě ti by mohli celou stavbu významně zdržet. Podle vedoucího žatecké pobočky Archeologického ústavu akademie věd Petra Čecha to ale zřejmě nehrozí.

„Z pohledu archeologie je tento prostor dost dobře znám. V roce 2008 jsme zde prováděli dvě archeologické akce při výkopu kanalizace. Prokázalo se to, co je patrno ze střeleckého terče, to je obraz z roku 1827, že tam v tomto prostoru byla postavena střelnice. Tato část města byla upravená pro tehdejší potřeby střelců. A na místě současného autobusového nádraží byl jakýsi shromažďovací plac, kde se ti střelci shromažďovali a prováděli cvičení. Takže je to násep z 19. století. Jsem přesvědčen na 99%, že v tomto případě stavba archeology zdržena nebude.“

Pro autobusové spoje od ledna platí koncepce z dílny Ústeckého kraje, s četností a cílovými stanicemi spojů ale Žatečtí spokojení nejsou. V případě potřeby ale nové autobusové nádraží pojme mnohem víc spojů, než je tomu v současnosti, kapacita stání a zastávek tedy bude jistě dostačující.

autor: Jan Beneš
Spustit audio