Závislým dětem z Ústeckého kraje pomůže nová ambulance

24. červenec 2017

Závislé děti a jejich rodiče z Ústeckého kraje najdou nově pomoc v ambulanci v Ústí nad Labem. Po Praze a Kladně je to třetí takové místo u nás. Ambulance je v ústeckém Drug Out clubu. V tamním kontaktním centru pomáhají narkomanům od 15 let, do ambulance ale můžou přijít už desetileté děti.

Jediné zařízení, kde se drogově závislé děti můžou zbavit jedů v těle, je u nás detoxifikační jednotka v pražské nemocnici pod Petřínem. Následná odvykací kúra pro ně už ale podle ředitelky Drug Out clubu Radky Kobližkové neexistuje.

„Takže když mu bylo 14, tak se vrátil zase do toho samého prostředí. Musíte brát, že máme různé rodiny, a pokud to dítě po detoxu, když bylo třeba závislé na pervitinu, jde zpět domů, kde některý z jeho rodičů nebo jeho sourozenec užívají návykové látky, tak ta abstinence je nulová,“ konstatuje Kobližková.

První dva týdny provozu ambulance shrnula její vedoucí Ilona Šulcová: „prioritou je pro nás nejen práce s dětským klientem, ale i s jeho rodinou, protože bez ní se nedočkáme změny. Každý klient má jednoho klíčového pracovníka, který koordinuje spolupráci s ostatními organizacemi. Zatím máme tři klienty, ve věku 13, 16 a 17 let. Dva z nich jsou sourozenci – 17letá dívka je závislá na marihuaně a její 13letý bratr hraje několik hodin denně hry na playstationu. Pak tam ještě máme jednoho problémového 16letého hráče. Pracujeme i s jejich rodiči.“

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Antošová by si přála, aby ambulance pro závislé děti byly v každém kraji. Podle ní se zatím rýsují v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Vznik poraden brzdí peníze a nedostatek odborníků.

V Ústí nad Labem se odborníky sehnat podařilo – kromě sociálních pracovníků s klientům pomáhá psychiatr, psycholožka a rodinný terapeut.

Jak je to s penězi, popsala Radka Kobližková: „Rozpočet do konce roku je 1 milion a 117 tisíc. Zatím nemáme uzavřenou žádnou smlouvu, ale dostaneme podporu z ministerstva zdravotnictví a od Ústeckého kraje. Ještě nám ale zhruba 200 tisíc chybí.“

Do adiktologické ambulance není potřeba žádné doporučení.

autor: hau
Spustit audio