Zázemí fotbalistů v Mojžíři je na rozpadnutí. Nové by stálo 13 milionů korun

20. červen 2017

Fotbalové hřiště v ústeckém Mojžíři je nejen sportovním, ale i společenským centrem této čtvrti. Trénují tam tři mládežnická mužstva a dvě mužstva dospělých. Zázemí mají ale ve velmi špatném stavu. Ve zhruba 20 let staré budově je navíc azbest. Radnice obvodu Neštěmice připravila potřebné dokumenty a má i stavební povolení pro zbourání a výstavbu nového zázemí. Podle odhadu by to stálo zhruba 13 milionů korun. Obvod se žádostí o peníze od města neuspěl – bude se proto snažit zítra (21. 6.) při jednání zastupitelstva získat finance z loňského přebytku města.

„Chodí sem 250, 300 lidí. Někdy i 400, hlavně když jsou derby. Soboty, neděle, i když nejsou zápasy, je tady taky vždycky plno, je to takové společenské centrum,“ říká k návštěvnosti fotbalových utkání údržbář hřiště Otakar Vitásek. Zázemí je podle něj ostudou.

„Je tady chladno, vlhko, podlahy se trhají… Je to jak vstup do věznice,“ hodnotí koupelnu a šatnu pro rozhodčí u hřiště starostka Neštěmic Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí.

Podle projektu by zbourání a výstavba nového zázemí stála zhruba 13 milionů korun. Neštěmická radnice neúspěšně žádala vedení města o 10 milionů.

Zdi praskají, podlahy se odlamují. Ve stěnách je navíc azbest

Nezávislá primátorka za Ústecké fórum občanů Věra Nechybová vysvětlila proč: „Původní rozpočet obsahuje položky jako venkovní krb, venkovní posezení, gastrovýčepní zařízení, myčka, a tak dále. Výčepní zařízení na fotbalový stadion do těchto kabin, si myslím, nepatří.“

S tím nesouhlasí neštěmická starostka Tomková: „Na každém hřišti se čepuje pivo a prodává párek. Žádáme pouze na zařízení nového zázemí, na vybavení se bude podílet radnice.“

Primátorka Věra Nechybová nabídla jiné řešení fotbalového zázemí: „V podobě modulární stavby, to jsou ty montované kontejnery. Bylo mi řečeno, že ne. Přesto očekávám, kdo ze zastupitelstva mi ten rozpočet pošle. Pokud by se ukázalo, že dojde ke snížení ceny třeba na 5 milionů, tak se budeme snažit ty prostředky vyčlenit.“

Tuto možnost pro neštěmickou radnici zvážil projektant – jeho rozbor má Český rozhlas k dispozici. Jan Ficenec v něm odhaduje náklady na montované kontejnery na téměř 10 milionů bez DPH.

Neštěmická starostka Yveta Tomková tuto možnost odmítá: „Kontejnerů by bylo zhruba devět a vůbec to přitom neznamená, že by to zázemí bylo levnější. Navíc tepelně technické vlastnosti obálky budovy nesplňují stávající normové a zejména legislativní požadavky z hlediska prostupu tepla a jsou víc než 2x horší než v navrženém projektovém řešení.“

Na středečním jednání zastupitelstva se hnutí Vaše Ústí bude snažit získat peníze na nové zázemí pro fotbalové hřiště v Mojžíři z loňského přebytku hospodaření města.

autor: hau
Spustit audio