Zemědělci ze Šluknovského výběžku čelí stížnostem chatařů kvůli neposečeným loukám

29. srpen 2017

Neposekané louky zemědělců v okolí Rumburku na Děčínsku jsou předmětem stížností chatařů a chalupářů. Mají obavy, aby jim ze zdánlivě neudržovaného prostoru nenalétala na pěstěný trávník semena plevele a nepřidělávala jim práci. Za sezonu musí radnice v Rumburku řešit několik takových stížností.

„Potřebuji, aby se kozy a ovce pásly na zeleným. Pro zvířata je přirozené, že jdou na seno, až když je sníh, když se nemohou dostat na zelený. Takže pokud není sníh, jsme schopni pást i do prosince,“ popisuje bio zemědělec Vojtěch Hajný z Dolních Křečan velice zhruba, jak svá zvířata přes rok živí.

Jeho zvířata se pasou na loukách, které sousedí s chataři a chalupáři, kteří si na zarostlé plochy v sousedství velice často stěžují. „Dělám zemědělského poradce 12 zemědělcům a řešíme to stále,“ dodává Hajný.

Zemědělci ale mají svůj plán údržby zelených ploch a neustálé běhání po úřadech jim ztrpčuje práci. Navíc přizpůsobují sekání životnímu rytmu chráněných živočichů, kteří v porostu žijí – například ohrožený chřástal polní nebo motýli modrásci. „Sekáme jen velké půdní bloky, kde děláme seno. Malé půdní bloky pasou z 99 procent ovce a kozy, občas krávy,“ popisuje zemědělec.

Louka versus anglický trávník

To, co se běžnému člověku může zdát jako přerostlá tráva a nepořádek, má zemědělec přichystáno pro zvířata.

„Mám tu krásnou pastvu připravenou na podzim, aby zvířata nestrádala. Chataři mají anglický trávník, to je estetická záležitost, nic víc. Kdyby tam byly bodláky, byla by to oprávněná stížnost, ale to je ve velice málo případech,“ vysvětluje Hajný.

„Prostě je to tam zarostlý jako blázen, muže to štve. Tak mi to tu sekáme, a oni se toho od loňska netkli. Muž říká, že sem lítají semena bodláků,“ vysvětluje jedna ze sousedek zemědělce, která nechce uvést své jméno.

„Bohužel musíme několikrát za sezonu na úřad, na obor majetku, nebo životního prostředí. A když jim tam ukazujeme předpisy, podle kterých hospodaříme a oni se jdou podívat, tak sami konstatují, že jsou to nesmyslné žádosti,“ dodává Hajný.

„Během sezony je takových případů několik. Pokuta za špatnou údržbu pronajatého pozemku ale zatím udělena nebyla,“ upřesňuje mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Zemědělci své louky ladem obvykle nenechávají, musí je sekat či spásat v určitém režimu, nebo jim také hrozí, že přijdou o dotace.

autor: dap
Spustit audio