Změna zákona otevře přípravné třídy všem dětem, nejen sociálně znevýhodněným

Ministerstvo chce snížit počet odkladů školní docházky. Přípravné třídy proto od příštího roku nebudou navštěvovat jen děti se sociálním znevýhodněním. Tento způsob předškolního vzdělání zpřístupní všem dětem novela zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projekt mateřské školky o.s. Parentes

Projekt mateřské školky o.s. Parentes | Foto: Daniela Zichová

V Ústeckém kraji navštěvuje přípravné třídy tisíc dětí, tedy nejvíce v celé republice. Dochází sem ty, které se přestěhují nebo se nedostanou do školky, protože neumí česky, říká učitelka Kamila Broučková.

„Kdyby šly tyto děti bez odkladu, tak by první třídu nezvládly. Ten rok navíc je pro ně důležitý. Protože máme menší počet dětí, tak na ně máme více času,“ vysvětluje Broučková.

Učební místnosti připomínají třídu jen napůl. Malí žáci například nesedí v lavicích a mohou během dne využívat hernu.

„Ještě to není klasická škola, je to předškolní výchova. Polovina dětí má odklad a polovina se pohybuje na hraně pěti a šesti let,“ popisuje Broučková.

Změna, kterou připravuje ministerstvo školství, by byla určitě velkým zlepšením, dodává ředitel Základní školy doktora Miroslava Tyrše v Děčíně Jiří Brouček.

„Znevýhodnění se nedá klasifikovat těmi třemi body, které jsou ve školském zákoně. Dítě je znevýhodněné i tím, když dostane odklad školní docházky a nemůže nastoupit do první třídy, ať už z důvodu nevyzrálosti, nebo jiné nevýhody. Mělo by mít právo nastoupit do přípravné třídy a na školu se připravit, pokud o to rodiče projeví zájem,“ konstatuje Brouček.

Stejný názor má i ministerstvo školství. Především kvůli velkému počtu odkladů pamatuje na přípravné třídy v novém školském zákoně.

Minulý rok navštěvovalo tyto třídy v celé zemi tři a půl tisíce dětí. Ústecký kraj je přitom s výrazným předstihem první. Přípravky navštěvuje asi tisícovka předškoláků. Jejich počty by se ale měly ještě zvýšit.

Iva Zítková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme