Znalci z kauzy sestry z Rumburka podali odvolání. Nesouhlasí s trestem za znalecký posudek

Soudní znalci Radek Matlach a Jiří Závodský podali odvolání. Nesouhlasí s rozhodnutím Krajského soudu v Ústí nad Labem, který je - zatím nepravomocně - vyškrtl ze seznamu soudních znalců. Důvodem je podle soudu údajně špatně vypracovaný posudek v případu Věry Marešové, která čelila obžalobě pro vraždy pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Soud ji nakonec obvinění zprostil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

"Ano, odvolání oba znalci podali," potvrdila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Marcela Trejbalová.

Rozhodnutí o tom, že mají být znalci Matlach a Závodský vyškrtnuti ze seznamu soudních znalců, padlo na začátku února. Důvodem byla podle soudu "závažná pochybení při zpracování společného znaleckého posudku" v případu zdravotní sestry Věry Marešové. Ta čelila obžalobě, podle které zabíjela pacienty v Lužické nemocnici v Rumburku. Podle policie a státního zástupce, kteří se opírali o posudek právě Matlacha a Závodského, měla Marešová podávat pacientům draslík.

Posudek v kauze sestry z Rumburka byl špatný. Soud znalce vyškrtl ze seznamu

Číst článek

"Odvolání jsme podali, máme ho řádně odůvodněné a opodstatněné," potvrdil informaci také sám Matlach.

"Vadný postup"

S jeho posudkem v případu Marešové nesouhlasila nejen obhajoba, která si nechala vypracovat vlastní, k jiným závěrům dospěl i revizní znalecký posudek, který nechal vypracovat soud. Ten nakonec Marešovou, která strávila více než 400 dní ve vazbě, pravomocně obvinění zprostil.

Podle ústeckého krajského soudu, který o trestu pro znalce rozhodl, právě jejich posudek vedl k zahájení trestního stíhání Marešové.

"Vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna z obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy," vysvětlila tehdy mluvčí Trejbalová s tím, že došlo k porušení zákona o znalcích a tlumočnících, protože svou práci nevykonávali řádně.

O odvolání nyní bude rozhodovat ministerstvo spravedlnosti. To má na stole také žádost o odškodnění. Marešová chce po státu finanční satisfakci za vazbu, újmu na zdraví i ztížené společenské postavení, uvedl před časem server iDnes.cz. Celkem i za ušlou nemocenskou, náklady na soudní řízení či penále za nesplacené úvěry požaduje čtyři miliony korun.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme