Zůstane v územním plánu Lovosic prostor pro stavbu Volvo truck centra?

5. květen 2015

O stavbě rozsáhlého servisního centra pro kamiony společnosti Volvo v Lovosicích na Litoměřicku se znovu jedná. Krajský úřad Ústeckého kraje musí na popud Ministerstva pro místní rozvoj znovu přezkoumat rozhodnutí bývalého vedení města o změně územního plánu.

Krajští úředníci teď zjišťují, kdo utrpěl změnou územního plánu větší újmu, zda obyvatelé města, hlavně pak tedy dotčené lokality Nové Klapý, nebo firma Volvo - v případě, že by přestalo platit rozhodnutí o ploše označované jako Z18.

Ta byla původně určená z 50 procent pro bydlení. Po námitce Volva se tento podíl, bez projednání s obyvateli, snížil na 20 procent. Přestalo tak platit označení plochy jako místa určeného pro individuální bydlení a ochrannou zeleň a stala se z ní plocha v územním plánu vymezená jako smíšená městská.

Krajský úřad v roce 2014 rozhodl, že Lovosice sice porušily zákon tím, že veřejnost o změně nevěděla, zároveň ale prohlásil, že zájem investora má vyšší váhu než případné újmy občanů.

Čtěte také

Proti tomu se ale odvolalo občanské sdružení Nové Klapý, které proti stavbě bojuje a Ministerstvo pro místní rozvoj jim dalo za pravdu a nařídilo právě to přezkumné řízení.

Na setkání v Lovosicích, kam přijeli zástupci kraje, přišla asi desítka obyvatel z Nového Klapý a byli tam i zástupci firmy Volvo. Úředníci sebou přinesli formulář, který mohl na místě každý vyplnit a odpovědět tak na otázku „Jakou újmu vám jednotlivě způsobilo to, že byla vypuštěna plocha veřejné zeleně Z52 a současně došlo k úpravě procentuálního poměru využití plochy Z18?“

Odpověď mohou obyvatelé ještě posílat na krajský úřad do 7. 5. tedy do čtvrtka.

Jolana Novotná jako vedoucí oddělení územního plánování Krajského úřadu popisuje další postup: „

Lidé z Nového Klapý se obávají zhoršení životních podmínek, zvýšení hluku a hlavně také dopravní zátěže lokality. Bojí se také, že jejich nemovitosti ztratí na hodnotě.

Úředníci nicméně zdůrazňovali, že v tu chvíli nejednají o stavbě truck centra, ale pouze o změně územního plánu. Zároveň doporučili idem z Klapý, ať se obrátí na územní řízení lovosického stavebního úřadu, ve kterém se rozhoduje o povolení ke stavbě pro centrum. To už jednou povolení získalo, ale byla v něm řada chyb, takže Krajský úřad ho zrušil.

Na jednání byli i zástupci společnosti Volvo, které jsme žádali o vyjádření, ale v tu chvíli se vyjadřovat nechtěli - odkázali nás na email, ale ani touto cestou jsme jejich názor a vyjádření zatím nezískali.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio