Celníci a policisté varují před nákupem zboží v tržnicích. Často se jedná o padělky

16. září 2013
Krimi příběhy

Padělky v hodnotě stovek tisíc korun našli celníci při poslední kontrole tržnice v Hoře sv. Šebestiána na Chomutovsku. Jednalo se o parfémy, běžně se ale prodávají i padělky obuvi nebo oblečení. Celníci při kontrolách nacházejí kromě padělků i drogy a nezdaněný tabák a cigarety.

Celníci našli v deseti stáncích na místě 123 flakonů s parfémy různých vůní. Podle celníků šlo o padělky parfémů světových značek. Hodnota originálních výrobků by činila téměř 310 tisíc korun. Z toho vyplývá, že kvalitní a hlavně pravý parfém by lidé rozhodně neměli hledat u stánku na tržnici.

Celníci provedli také kontrolu tržnice v litvínovském Janově a také v Dubí na Teplicku. Nejprve celníci zavítali do Janova. V tamní tržnici našli úkryt s nezdaněným tabákem a tajný vstup na schodiště. Po něm se dostali do skrýše, ve které prodejci ukrývali téměř půl milionu cigaret různých značek a 167 sáčků po 150 gramech tabáku. Všechno bylo bez platných tabákových nálepek. Stát by prodejem nalezených tabákových výrobků přišel na daních o více než 1,5 milionu korun.

Podobně se odehrála i kontrola příhraniční tržnice KLID II v Dubí na Teplicku. Tam celníci zajistili více než 1200 kusů padělků, šlo o oděvy, hodinky, kabelky, obuv a opasky známých světových značek, za bezmála 4,5 milionu korun. Celníci objevili v Dubí také 1 400 kusů cigaret různých značek a kilo tabáku bez kolků.

V prostorách tržnic se také často podaří najít úkryt s drogami. V poslední době u saských sousedů výrazně stoupla obliba českého pervitinu, kterému se v Sasku říká Krystal a k dostání je právě na příhraničních tržnicích.

V litvínovském Janově našli celníci celkem 53 gramů pervitinu a skoro 5 gramů marihuany. V Dubí pak celníci našli v několika černých pytlících vedle dveří, mezi odpadky a v pověšené mikině necelých půl kila pervitinu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio