Pozor na kapesní zloděje! Obezřetnost při vánočních nákupech se vyplatí

2. prosinec 2013
Krimi příběhy

Začal advent, lidé čím dál víc nakupují vánoční dárky a někteří z nich přímo "nabízejí" své peněženky kapesním zlodějům. Policie proto zahájila kampaň nazvanou Obezřetnost se vyplatí. Na nebezpečí kapesních krádeží upozorňují i policisté v Liberci.

Policisté začali chodit do centra v Liberci, k terminálu MHD ve Fügnerově ulici a k sousednímu obchodnímu centru, kudy projdou deseti tisíce lidí denně.

Mezi nimi jsou i kapsáři, zloději a další kriminálníci, kvůli kterým policisté nabádají cestující a nakupující k obezřetnosti. Připomínají jim zásady, které by měli dodržovat, aby nepřišli o kabelky, peníze, platební karty, mobily a třeba i tablety.

Trvalá prevence se zřejmě liberecké policii vyplácí, protože zatímco v Praze jdou kapesní krádeže do stovek, v Liberci jich bylo nahlášeno do dvacítky se škodou nad 50 tisíc korun.

Policisté v Liberci zaznamenávají spíše krádeže aut, jejich vykrádání, i v obchodech mizí potraviny, cukrovinky a alkohol. Celkem policie vyšetřovala více než 1800 těchto trestných činů.

Samotná krádež bývá bleskově rychlá a předem pečlivě nacvičená. Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech nebo peněžence dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo.

Je nutné mít neustále věci pod kontrolou - muži by měli vše důležité nosit v náprsních kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot. Ženy by zase neměly nechávat peněženky a jiné cennosti navrchu tašek a kabelek.

Nikdo by také neměl nosit osobní doklady v peněžence, číslo PIN by nemělo být přiloženo u karty nebo v peněžence a zavazadla s peněženkou nebo jinými cennostmi by neměla být na zádech, ale na takovém místě, kde ho má člověk vizuálně pod kontrolou.

Spustit audio