Ústecký soud opět rozplétal případ údajného novodobého otrokářství

18. listopad 2013
Krimi příběhy

Ústecký krajský soud dnes (18.11.) pokračoval v projednávání případů údajného otrokářství. Toho se měla dopustit čtveřice lidí v Anglii. Dvě ženy a dva muži měli, podle obžaloby, odvést 5 lidí do Velké Británie a tam je údajně připravit o vydělané peníze.

Obžaloba viní čtveřici lidí z toho, že měli naverbovat v Čechách pracovníky, které potom odvezli do Anglie. Tam jim měli odebírat výplatu, kterou pracovníci dostali za práci v tamních podnicích. 4 muže a jednu ženu měli i věznit. Obvinění ale s obžalobou nesouhlasí –prý jen chtěli ostatním pomoci a nechali je u sebe bydlet do doby, než se postaví na vlastní nohy.

Celé dnešní dopoledne vypovídala žena, která měla na celý případ údajného otrokářství upozornit. Kvůli jejím obavám z obžalovaných se výslech konal bez nich a soud zařídil její výpověď tak, že se s nimi ani nepotkala.

Její projev soud nahrával a v těchto chvílích se k němu mohou vyjádřit obžalovaní. Žena si například stěžovala na to, že jí obžalovaní vzali sociální dávky, které dostala na své dvě děti a také výplatu. Podle toho, co uvedla, jí tak měli připravit o celkem 7 tisíc liber. S tím ale obžalovaní nesouhlasí.

Rozhodnutí soudu se dá očekávat pravděpodobně až příští rok. Soud bude sice pokračovat i zítra, stále je ale nutné vyslechnout některé svědky. Obviněný manželský pár se k soudu dostavil. Jejich syn s přítelkyní, kteří jsou také obviněni, jsou ale stále v Anglii a ze soudu se omluvili.

V případě, že soud potvrdí jejich vinu, hrozí čtveřici obžalovaných 5 až 12 let vězení.

autor: bach
Spustit audio