Kulinárium 5. května 2007

24. listopad 2011

Pořad věnovaný věcem na stole i kolem něj. Ve vysílání Českého rozhlasu SEVER ho najdete vždy v sobotu po deváté hodině dopolední a v repríze v neděli po 15. hodině. Pořad pro vás připravuje Slávka Brádlová.


KULINÁRIUM 5. KVĚTNA 2007

Jaké je to vaření, bez bylinek - koření
U písmenka K bychom si mohli vybudovat skoro trvalý tábor, protože těch koření a bylinek je u něj spousta - dnes si probereme koriandr. Jako koření ho lidstvo zná a využívá už hezky dlouho - od dob antiky prokazatelně. Autor proslulého středověkého herbáře Mattioli ho doporučoval pro přípravu zených mas a taky jako repelent - řečeno dnešní terminologií, podle Mattioliho totiž koriandr spolehlivě odpuzuje blechy a jiný škodlivý hmyz. Naše pra a prababičky koriandr často pěstovaly - podporuje totiž trávení. Pokud jste někde ve starší literatuře narazili na pojem cicvárkové semínko, které se užívalo proti bolestem břicha, pak vězte, že to nebylo nic jiného, než právě koriandrová semena obalená v cukru. Jako koření se využívá jeho nať, která se přidává do salátů, polévek a k tučnějším masitým pokrmům. Může se i sušit, ale je pak méně chuťově i aromaticky výrazná. A také koriandrová semínka slouží jako koření - opět se s nimi můžete potkat v polévkách, ale také v pekařství, likérnictví, při marinování ryb a v Rusku a na Ukrajině ho přidávají také společně s kmínem do kvašeného zelí nebo do nakládané zeleniny. V Německu a v Anglii se koriandrem aromatizuje i pivo. Koriandr je také součástí mnoha kořenících směsí a dokonce se z něj vyráběly pastilky, které měly osvěžit dech kuřáků. Měl by se uchovávat v tmavé a dobře uzavíratelné nádobě, protože jeho silice jsou značně těkavé a při nevhodném skladování koriandr poměrně brzy vyčichne.


SOUTĚŽ - VÝSLEDKY A NOVÝ ÚKOL!
V měsíci dubnu jste měli úkol oranžový - ptala jsem se, které plody - ať už tuzemské nebo exotické - mají oranžovou barvu. Někteří jste dokonce řešili, zda jde o barvu vně nebo i uvnitř a sepsali jste toho opravdu hodně - snad nikomu nechyběl pomeranč, samozřejmě, vždyť jeho cizí název "oranž" dal dokonce barvě název. Nechyběly mandarinky, meruňky, dýně, papriky, některá jablka, melouny, vzpomněli jste třeba i na rakytník, jehož bobulky jsou také oranžové a pak je tu slušná paleta ovoce donedávna u nás neznámého - kumkvat, maracuja, kaki, mochně peruánská a tak dále. Nevím, jak moc k sobě jdou oranžová a modrá, ale výherce od nás dostává dva modrobílé hrnečky s logem Českého rozhlasu Sever a originálním cibulovým vzorem. Tím výhercem - přesně řečeno výherkyní - je za měsíc duben paní nebo slečna Pavlína Aronová z Holešovic. Gratuluji a předávám vám všem i její pozdrav - hodně jarního sluníčka a dostatek vitamínů z oranžových domácích i cizokrajných plodů.
A je na čase zadat květnový úkol - ptám se, co znamenají pojmy babské ucho, Jidášovo ucho a štramberské uši? A je to otázka z oboru kulinárního, nikoli anatomického. Na vaše odpovědi čekáme do úterý 29. května, do pravého poledne. Adresa - Český rozhlas SEVER, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem, heslo KULINÁRIUM, nebo můžete využít adresu emailovou - kulinarium@sever.rozhlas.cz. Co se skrývá pod pojmy babské ucho, Jidášovo ucho a štramberské uši?


Logo

A zvu vás k dalšímu rozhlasovému vaření - od pondělí 7. května vám nabídnu týden maďarské kuchyně a výlet to bude náramně chutný. Začínáme v pondělí před půl desátou, v repríze pak odpoledne kolem půl jedné, jako každý všední den. A protože v úterý 8. května už zase máme svátek, bude receptík zase v mimořádném Kulináriu. Bude mimořádné v tom, že se u jednoho stolu sejdeme se známými osobnostmi a popovídáme, co rády a nerady vaří, popřípadě jedí a pijí. Další pravidelné Kulinárium vás bude čekat opět v sobotu, 12. května a to budete moci vařit společně s modelkou Lenkou Taussigovou a nebojte, nebude to jeden lupen hlávkového salátu zapíjený pramenitou vodou... čeká vás i zajímavé programové obohacení Kulinária.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.