Čipování psů

4. únor 2013

Čipování psů - města ho nařizují majitelům jedno po druhém. Nabízejí za to i třeba na rok slevu z poplatků. Neukázněným majitelům naopak hrozí velkými, mnohatisícovými sankcemi.

Je to pochopitelná reakce radnic na to, že řada majitelů psů za své domácí mazlíčky neplatila - čip umožňuje rychle zjistit majitele a tedy také to, jestli má za psa zaplaceno.

Radnice také tvrdí, že se čip vyplatí i majiteli, třeba pokud se mu pes ztratí… To ale platí jen na území města, ve kterém je pes přihlášený. Pokud se vám pes ztratí v Děčíně a vy ho přitom máte přihlášeného v Ústí, máte smůlu. Výjimkou jsou psi s průkazem původu - ti mají svou centrální plemennou knihu.

Existují i centrální registry i pro í psy bez průkazu, města ale do nich psy ze své evidence nepředávají. Musely by za to zaplatit a to se jim nechce. Takže centrálně si zaregistrovat psa musí sám majitel. Bude při tom ale mít problém - centrálních všeobecných registrů pro psy je hned několik, jsou soukromé a nejsou zadarmo. Například Národní registr chce sto sedmdesát korun za registraci jednoho psa.

Některá plemena psů s průkazem původu se nečipují, ale tetují. Pokud je toto číslo čitelné, pak není důvod, proč by si ho úředník nemohl zapsat do evidence stejně jako si zapisuje číslo čipu. Účel - tedy rozpoznat konkrétního psa a tak zjistit, jestli je za něj zaplaceno je splněn.

„Pokud radnice nutí takového majitele, aby psa označil znovu, překračují své pravomoci a majitel, který by odmítl opakovaně označovat čipem psa, který má čitelné - zdůrazňuji čitelné - tetovací číslo, by případný spor s radnicí vyhrál.“ Myslí si dlouholetá chovatelka psů Dagmar Cestrová.

Navíc je čip cizí těleso v těle živého zvířete. Většinou psi snášejí samotné čipování dobře. Existují ale i doložené případy, kdy čip vyvolal u psa alergickou reakci.

autor: ces
Spustit audio