Marek Hrdina - o graffiti

19. březen 2013

Graffiti, nástěnné malby v ulicích na různých místech. Pro někoho vandalismus, pro jiného zase druh umění. Věděli jste například, že je v Libereckém kraji několik desítek zlegalizovaných ploch, kde tito mladí umělci můžou ukázat co umí?

Celkovou scénu legálních, i tu nelegální, grafitů v kraji už několik let mapuje Marek Hrdina. Jak vnímá scénu současných sprejerů v Libereckém kraji a jaká díla ho nejvíce oslovují?

„Je to pro mě takové dobrodružství – chodit po ulicích a těšit se, že na mě vykoukne nějaká nová věc... Tak jako chodí houbaři na houby, já chodím lovit graffiti.“ svěřuje se Marek Hrdina.

Nejvíce ho zaujmou díla, která mají nějaký přesah a která jsou provokativní. Sever je podle něj velmi specifický a styl severočeských sprejerů se dá prý dobře rozpoznat. Sprejerek podle něj není mnoho – ty liberecké se dají spočítat na prstech jedné ruky.

Sprejeři jsou často vnímáni veřejností jako vandalové a spodina. „Lidé si to nesou z minulosti, kdy to bylo bráno jako vandalismus – dnes je to spíš už umění.“ odpovídá jim Marek Hrdina.

autor: Hana Šmídová
Spustit audio