Jací jsou čeští řidiči? Podle BESIP se není čím chlubit

26. srpen 2013

Na českých silnicích číhá na motoristy velké nebezpečí. Mohou za to samotní řidiči, kteří nechtějí respektovat žádná pravidla. Svědčí o tom i velký počet dopravních nehod.

„Čeští řidiči patří mezi ty nejneukázněnější v Evropě. Patří do té nejhorší čtvrtiny evropských řidičů. Mám pocit, že si řada lidí řeší své komplexy tím, že si sedne za volant a řekl bych, že je dnes vlastně hrdinstvím nedodržovat zákony... Ono je to i v jiných oblastech a hodně lidí to dělá i na silnici,“ myslí si Jan Pechout.

Za nejhorší nešvar českých řidičů považuje neukázněnost – zákon pro ně nic neznamená. Řada známých osobností u nás, od zpěváků přes herce po politiky, přiznává, že jezdí (nebo se nechá vozit) rychleji, než to dovoluje zákon a mládež má pak podle něj špatný příklad.

Nejvíc nehod způsobí každý rok mladí řidiči s praxí do dvou let, kteří ještě nemají dost zkušeností a mají přitom potřebu se předvádět. Odhad situace lze ale získat pouze praxí.

Dalšími velkými prohřešky jsou podle Jana Pechouta telefonování při řízení a nepoutání se bezpečnostními pásy. Varuje také před cestami na dovolenou, které jsou náročné na psychiku a mohou se tak stát lidem osudnými. Poslouchejte...

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.