Výměna všech řidičských průkazů letos končí poslední etapou

10. prosinec 2013

Výměna se týká řidičských průkazů z bankovního vícebarevného papíru v plastové fólii s hologramem a fotografií, tj. průkazů vydaných od začátku roku 2001 do konce dubna roku 2004.

Starší už ani neplatí a hrozí vám pokuta od patnácti set do dvou a půl tisíce korun. Do konce roku zbývá už jen pár měsíců a ke konci července nemělo průkaz vyměněno více jak půl milionu řidičů což je zhruba osm procent ze všech registrovaných.

Na Ústecku by mělo na přepážky dorazit ještě asi 37 tisíc řidičů, na Liberecku o deset tisíc míň. Příslušné úřady mají sice na vydání nového řidičáku 20 dní, když to ale všichni nechají na poslední chvíli, tento termín se nedodrží a vy v prvních dnech nového roku nebudete moci vyjet.

Novou plastovou kartičku už sice můžete mít za 5 dní, za tuto expresní službu ale zaplatíte 500 korun. Normální výměna je přitom zdarma. Nezapomeňte, že na úřad musíte, i když už za volant nikdy nesednete.

Na úřad je potřeba vzít si s sebou fotografii průkazkového formátu, která může být i černobílá, stávající řidičské oprávnění a průkaz totožnosti. Určitě nic nezkazíte, když si žádost o vydání vyzvednete předem a v klidu, podle návodu, doma vyplníte.

Pokud se vás výměna řidičského oprávnění týká, rozhodně to nenechávejte na poslední chvíli. Po novém roce navíc budete muset zaplatit správní poplatek 50 korun a při kontrole na silnici pokutu až dva a půl tisíce korun.

autor: Milan Král
Spustit audio