Poradna: Jak nenaletět podomním prodejcům - 2.

5. únor 2014

Možná se vám to také stalo – zazvonil vám u dveří podomní obchodník, který nabízel „výhodný obchod“. Co se za takovým obchodem skrývá a na co si v takovém případě dávat pozor?

Podomní obchodník vám například začne tvrdit, že pracuje u firmy, která vám energii dodává.

Takový člověk řekne například: „Jsem zástupce vašeho dodavatele, změnili jsme obchodní podmínky, přinesl jsem k podpisu novou smlouvu, je to formalita, tady nám to podškrábněte, ať vás nemusím dlouho zdržovat, musím ještě obejít sousedy.“

Máte na plotně vaření nebo rozkoukaný zajímavý seriál a jste rádi, že to bude rychlé. Podepíšete tedy papíry, aniž byste si je přečetli a podepíšete přitom smlouvu s novým dodavatelem. Ano, tak drzí ti lidé jsou.

Pokud na vbás někdo takový trik zkusí, pamatujte si, že váš stávající dodavatel energií nemůže jen tak přijít se změnou smlouvy a zazvonit – zákon totiž říká, že dodavatel musí zákazníka informovat o změně obchodních podmínek písemně, a to minimálně měsíc předem.

Písemně přitom ale neznamená přímo dopisem, může to být třeba e-mailem nebo SMS.

Zákazník pak mám možnost, když se mu nové podmínky nelíbí, dát výpověď ze smlouvy – tam je lhůta 10 dní před platností změny.

Dnešní rada je tedy stejná, jako minule – nepodepisovat nic mezi dveřmi nebo dokonce zvát takového obchodníka dál…

autor: mkt
Spustit audio