Zázvor - koření i lék

10. březen 2014

Magistra Ilona Trefná z Podřipského muzea toho ví o koření spoustu - co kde roste nebo se pěstuje, jak se koření dostalo a dostává k nám, co kde roste na našich loukách a zahrádkách. Které koření by doporučila v kuchyni vyzkoušet? Zázvor!

„Mám ráda zázvor – jak ve formě syrové, tak v té sušené... Je to zajímavé koření hlavně na ryby, v kombinaci třeba s hořčicemi ryba získá úplně jinou chuť. Spíš bych zázvor doporučovala na ryby, jako je pangasius nebo pstruh, neřekla bych, že je příliš vhodný na sladkovodní ryby…“ vysvětluje Ilona Trefná.

0:00
/
0:00

Zázvor podle čínské medicíny patří k zahřívacím surovinám, a proto je vhodné léčit jím nachlazení. „Pokud si chcete připravit čaj z čerstvého zázvoru, měli byste ho nastrouhat a nechat přejít varem. Uvolní se z něj tak víc látek, než když ho jen přelijete horkou vodou… Vhodným doplňkem k němu je med, protože ten dobře působí na imunitní systém,“ doporučuje Ilona Trefná.

A kde zůstal ten třetí v řadě - citrón? Kombinace zázvorového čaje s medem a citrónem se opravdu hodně užívá, ale pozor - je proti duchu čínských zásad jing a jang. Citrón je totiž, na rozdíl od zázvoru, ochlazující, a tak by jejich účinky působily proti sobě.

Takže - zázvorový čaj jenom s medem a vitamín C dožeňte jindy - třeba v salátovém dresinku.

Spustit audio