Celiakie: Jak jí poznat?

22. květen 2014

Bezlepkové lívance s jahodami, svíčkové řezy se zeleninou, jáhlovo-zeleninový bramborák. Tak nějak by mohla vypadat nabídka restaurace, která se zaměří na návštěvníky, kteří si musí dávat velký pozor na to, co jedí.

Jde o strávníky, kteří musí až do konce svého života držet bezlepkovou dietu, kterou vyžaduje onemocnění nazvané celiakie. Co to znamená a jak se dá rozpoznat?

„Celiakie je onemocnění na genetickém podkladě. Dědí se, ale ne stoprocentně... Jde o poškození sliznice tenkého střeva v důsledku omylu protilátek, které vznikají proti lepku, který je obsažen v obilných zrnech...“ vysvětluje primář gastroenterologického oddělení liberecké nemocnice Jiří Janků.

Při celiakii dochází k autoimunitním onemocněním, které se v řadě případů mohou obrátit proti vlastnímu tělu. Společně s celiakií se mohou vyskytnout i další onemocnění – jako onemocnění štítné žlázy nebo cukrovka.

Bezlepková jarní polévka z červené řepy

Celiakie se může projevit kdykoliv během života a může se projevit nenápadně. Typickými projevy jsou problémy se zažíváním. Nejhoršími důsledky neléčení celiakie je vytváření zhoubných nádorů.

Při důsledném dodržování bezlepkové diety jsou ale celiaci zcela zdraví a kromě výběru toho, co jedí nejsou touto nemocí v ničem omezováni. Často jsou na tom dokonce i lépe než zdravý člověk, který si svou životosprávu hlídat nemusí.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio