České středohoří: Bořeň

26. srpen 2013

Vlastislav Vlačiha se už řadu let zabývá ochranou přírody v Českém středohoří. Tenhle krásný kout severních Čech prochodil doslova křížem krážem. Kam by doporučil vydat se na výlet, abychom z Českého středohoří viděli to nejlepší? Na Bořeň.

„Mezi Louny a Novým Borem jsou stovky míst, která stojí za to vidět... Já bych doporučil přírodní rezervaci Bořeň u Bíliny, protože to je jedno z pozoruhodných míst a patří mezi unikáty. Je dobře dostupný a je turistickým cílem už téměř dvě stě let... Je atraktivní i pro člověka, který chodí po horách, protože jde docela o výšlap.“ popisuje Vlastislav Vlačiha.

Jako výchozí bod by zvolil turistickou chatu na úpatí Bořně, která zde stojí už bezmála sto let a přímo hraničí s přírodní rezervací. Od ní až na vrchol Bořně se dá dostat po značené turistické stezce a po zdárném výšlapu se zde můžete odměnit a občerstvit se.

Rovných 539 metrů vysoký vrch Bořeň nedaleko Bíliny je zajímavý i tím, že jde o největší znělcové těleso ve střední Evropě - a pokud zapojíte fantazii, možná vám jeho tvar připomene to, co připomíná obyvatelům okolních obcí, totiž prý sedícího lva…


Zvětšit mapu
autor: David Hertl
Spustit audio