Chvála pampelišky

16. duben 2014

Smetánka lékařská neboli pampeliška - možná se vám vybaví věnečky, které jsme si jako děti pletly z těchto jasně žlutých květů nebo med, na kterém si pochutnáváme. Málokdo však ví, jak je tato hořká rostlina užitečná pro naše zdraví.

„Pampelišku lze využít celou – od květu přes nať po kořen. Záleží na tom, na co jí chceme použít...“ konstatuje bylinkářka Dana Stříbrná.

Květy se používají na pampeliškový sirup, který je dobrý na dýchací cesty i na trávení. „Pampeliška jako taková totiž působí velmi dobře na játra, žlučník a trávení... A čím jdeme níž a níž, tím je ten účinek silnější – nejlepší je tedy kořen.“ vysvětluje bylinkářka a dodává, že pampeliška je právě pro své účinky oblíbená u zvířat.

Měli bychom se od nich poučit a prospět svému zdraví jídlem z pampelišek - třeba pampeliškovým salátem. Komu vadí hořká chuť, může jí zjemnit přidáním pomeranče.

autor: Monika Braunová
Spustit audio