Dan Bárta: Muzika a vážky? Dva rozdílné světy

5. květen 2014

Jak se zpívalo Danu Bártovi s Bobby Mc Ferrinem, autorem slavného hitu Don´t worry, be happy a co má společného jeho hudba s vážkami?

Kdybychom šli po hudebních stopách zpěváka Dana Bárty, museli bychom se vrátit do období rockové skupiny Alice, muzikálů Jesus Christ Superstar, Evita, či do kapely Sexy Dancers.

V čem se ale několikanásobný držitel Andělů našel, to je hudební seskupení Illustratosphere. Příjemným překvapením bylo i jeho vystoupení s Bobby Mc Ferrinem, autorem slavného hitu Don´t worry, be happy. Jak došlo k tomuto setkání?

„Marek Brabec, který dává dohromady festival Struny podzimu, sem pozval Bobbyho Mc Ferrina a ten přijel sám a vyzval pár muzikantů od nás, že by si s nimi jako zpestření zaimprovizoval…“ vzpomíná Dan Bárta.

Co si myslí o muzikálu Jesus Star Superstar nebo o svým beatových začátcích? Poslouchejte…

0:00
/
0:00

Kromě hudby se Dan Bárta věnuje i focení vážek. Jak se k tomuto netradičnímu koníčku dostal a nakolik se mu prolíná focení s hudbou?

„Prolíná se mi to čím dál tím míň – jsou to tak odlišné práce a je to i jiný typ soustředění,“ konstatuje Dan Bárta.

0:00
/
0:00

Spolupracoval i na knihách o vážkách. Jednou je monografie Vážky České republiky, která mapuje bytí vážek od konce 19. století, druhou je kniha Vážky Sungai Wainu, kterou vydal společně s Alešem Dolným, a která je polovědeckou, polopopulární studií o vážkách ze zbytku lesa v jihovýchodním Borneu a o vlivu změn prostředí na ně.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio