Elektrický zubní kartáček

18. únor 2013

Toužíte po elektrickém zubním kartáčku? Reklama jich nabízí řadu, jde ale opravdu o zlepšení péče o náš chrup? Pro koho jsou elektrické zubní kartáčky určeny a jak bychom si měli vybrat ten správný kartáček?

„Elektrické zubní kartáčky byly vyvinuty pro pacienty s nedostatečnou motorikou...“ vysvětluje zubní lékařka Iva Pešková.

Reklama ale udělala svoje a zjistilo se, že lidé žádají elektrické zubní kartáčky. Pokud si je ale vyzkoušíte, zjistíte, že mají tvrdé štětinky a tak, společně s tlakem, mohou poškozovat dásně i sklovinu.

„Jsem k elektrickým kartáčkům velice skeptická a rozhodně je nepotřebuji... Je to jako když si vezmete koženou botu a na ní kovový kartáč. Bláto sice očistíte, ale poškrábete botu.“ Uvádí příměr Iva Pešková.

Nedoporučuje ani tvrdé zubní kartáčky. Jejich používáním se také poškozuje sklovina, zuby jsou citlivější a snadněji se na zubech všechno usazuje. Jak tedy vybrat správný kartáček?

„Správný zubní kartáček by měl být měkký a mít co nejmenší hlavičku, aby se s ním člověk dostal všude. Také je třeba myslet na to, že se kartáček opotřebovává a je proto nutné ho pravidelně obměňovat – nejlépe vždy po dvou až třech měsících.“ dodává Iva Pešková.

Spustit audio