Garam masala - koření i lék
Máte také občas chuť vyzkoušet uvařit doma něco z cizokrajné kuchyně? Pak vám jistě přijde vhod povídání o koření garam masala.
„Garam masala obsahuje hlavně kurkumu – ta mu dává tu typickou žlutou barvu. Dále je v něm skořice, pepř a podobně jako u indického kari se i tady můžeme setkat s řadou variant, jednat jde o geografické odlišnosti a pak také o různé stupně pálivosti,“ vysvětluje Ilona Trefná z Podřipského muzea v Roudnici nad Labem.
Garam masala se používá převážně v indické kuchyni – jinak a v jiném složení se ale používá na hranicích s Čínou, na hranicích s Pákistánem a v samotné Indii. „Kurkuma je nejen koření, ale i léčivá bylina – likviduje bakterie, viry a společně s chilli slouží i jako ochrana před střevními parazity, což je v těchto horkých oblastech poměrně nezbytné,“ dodává Ilona Trefná.
Podřipské muzeum samozřejmě má i klasické muzejní expozice věnované minulosti zdejšího regionu a města.
Pořádají se tu i dočasné výstavy - teď například o století skautského střediska nebo o peněžních památkách z Roudnicka a nejenom děti se rády zastaví u pohyblivého dioramatu Mechanický Říp, který je vytvořený podle starých pohlednic tak, jak si před skoro sto lety představovali naši předci budoucnost.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.