Nemocné ledviny nebolí - nechte se raději vyšetřit!

13. březen 2014

Možná, že právě vy patříte mezi desetinu Čechů, kteří trpí onemocněním ledvin. A možná o tom ani nevíte, protože nemocné ledviny nebolí. Bolest pocítíte pouze v případě akutního zánětu, přítomnosti kamene nebo nádoru.

„Ledviny stárnou společně s organismem – funkce ve dvaceti letech není úplně stejná jako v sedmdesáti. V průběhu let na ně navíc působí i jiné choroby – vysoký krevní tlak, cukrovka… A pokud se tyto choroby řetězí, šance na selhání ledvin stoupá,“ vysvětluje primář dialyzačního střediska v Mostě Petr Machek.

Selháním ledvin trpí víc muži než ženy, v poslední době přitom přibývá pacientů, kterým ledviny selžou na základě užívání analgetik. Rizikových faktorů pro onemocnění ledvin je ale mnohem více – kromě genetických předpokladů k nim patří nadváha, kouření a vysoký tlak.

Důležité je dodržovat dobrou životosprávu a pitný režim. Obecně by se mělo pít 2-3 litry tekutin denně, je ale potřeba brát v úvahu další faktory – pokud je například horko nebo sportujeme, je potřeba pít víc.„Měli bychom střídat vodu a minerální vody, pít džusy, čaje a nebo malé, a k tomu třeba malé, ale opravdu malé množství piva,“ doporučuje primářka teplického dialyzačního centra Marie Studenovská.

Protože je těžké onemocnění ledvin odhalit včas, je důležité myslet na prevenci. Proto každý rok v rámci Světového dne ledvin, který připadá na dnešek, provádějí vybrané nefrologické ambulance v celé České republice vyšetření ledvin zdarma.

Více informací naleznete na adrese Světový den ledvin - tady najdete mimo jiné i mapku s vyznačením středisek, která vyšetření provádějí.

Pokud to nestihnete 13. března, můžete se kdykoliv objednat u svého praktického lékaře nebo na nefrologickém oddělení kdykoliv budete mít čas!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio