Trampolínistka Zita Frydrychová: Jsem tak trochu blázen

30. duben 2014

Když někdo vysloví jméno Zity Frydrychové, asi si nevybavíte účastnici olympijských her a Světových pohárů. 22letá studentka LB technické univerzity se totiž prosadila ve světě sportu v poněkud netradičním odvětví - je totiž naší nejlepší závodnicí ve skocích na trampolíně.

„Trénuji jednofázově – hodinu a půl věnuji trampolíně, další část tréninku věnuji kondici – chodím do posilovny, běhám…“ popisuje Zita Frydrychová program svého tréninku, který je v jejím případě v podstatě každodenní záležitostí.

Stejně jako v jiných sportovních odvětvích platí, že jen a jen s tvrdou dřinou přijdou také kvalitní výsledky. Kromě píle a nezbytného talentu ale potřebuje mít skokan na trampolíně ještě jednu, dosti specifickou vlastnost.

„Trampolínista musí být tak trochu blázen, jinak to ani dělat nejde. Aspoň ta skupina, ve které se pohybuji, tak tam jsme všichni divní,“ směje se Zita Frydrychová.

No, možná se není až tak čemu divit a být tak trochu blázen je nejspíš dokonce nutností.

„Ono to asi ani jinak nejde – člověk lítá osm metrů nad zemí, dělá trojná salta, dvojná salta s vruty, to by normální člověk podle mě nemohl dělat,“ vysvětluje 22letá skokanka, která je díky svým výsledkům naprostou výjimkou.

Jako jediná se totiž může za své výkony těšit z finančního ohodnocení. Na druhou stranu, bylo by možná paradoxem, kdyby tomu tak v případě 15. trampolínistky z olympiády v Londýně nebylo.

„Jsem tady jediná, co se tímto sportem i živí. Musím říct, že ve světě je to vymyšlené a zabezpečené líp než u nás?“ konstatuje skokanka.

Důvod je zřejmý, skoky na trampolíně rozhodně nejsou v České republice nejznámějším sportem. A to i přesto, že právě v Liberci, je alespoň u mládeže z čeho vybírat.

„V Liberci se to už do podvědomí dostává, v libereckém klubu máme základnu kolem 200 dětí… Možná je ale i trošku dobře, že se o tom tolik neví, protože jakmile se sport propaguje, tak se začne dělat jenom pro peníze a vytratí se z toho kouzlo,“ dodává Zita Frydrychová, studentka technické univerzity v Liberci a nejlepší česká trampolínistka.

autor: David Nyč
Spustit audio