Velikonoční recept: Hlavička

18. duben 2014

Kromě pomlázky, kraslic a voňavého bochánku patří k Velikonocím také tradiční hlavička. Jde o dobrotu, kterou znají hlavně na Moravě. Právě odtud, od své tchýně, si ji před mnoha lety přivezla také Jana Máčková z Oseka.

Připravovat ji bude i letos na tradičním velikonočním tržišti v areálu oseckého kláštera. Jak se taková hlavička vlastně připravuje?

Jde vlastně o velikonoční nádivku. „Budete na ní potřebovat 20 deka uzeného masa, 20 deka vepřového plecka. 20 deka drůbežích jater, 20 deka uzené slaniny, 10 deka sádla, 25 deka rohlíků, 25 deka strouhanky, 3 deci mléka, 1 deci černého piva, 2 cibule, 5 vajec, hrst petržele, pažitky nebo kopřiv, trochu muškátového oříšku, pepř, sůl a tuk na vymazání pekáče,“ vypočítává Jana Máčková.

A zde je postup přípravy: Maso byste měli uvařit, mezitím na polovině sádla a jedné cibuli orestujete játra, která pak zalijete pivem a podusíte.

Maso a slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme játra i s pivem. Do druhé mísy vložíme rohlíky, nakrájené na kostičky, přidáme strouhanku a zalijeme mlékem a necháme vsáknout. Pokud by se vám zdálo, že je mléka málo, můžete ho přidat – nádivka pak bude kypřejší. Až budou rohlíky se strouhankou zcela nasáté mlékem, přidáte tuto směs k masu.

Na druhé polovině sádla a druhé cibuli orestujete bylinky a pak je přidáte k ostatním přísadám. Pak už jen stačí přidat osolená a opepřená vejce, trochu muškátového oříšku, vše promíchat a pak na vymazaném pekáči péct kolem 45 minut.

Velikonoční nádivka

Že už se vám sbíhají sliny? Tak s chutí do toho a dobré chutnání!

autor: Jan Beneš
Spustit audio