Velikonoční tradice? Půst, pomlázka i úklid

18. duben 2014

Velikonoce jsou přezdívané svátky jara. Pro věřící jsou největším křesťanským svátkem, který předčí i vánoce. Většina z nás se před svátky vrhne na jarní úklid a na velikonoční výzdobu. Co velikonocům předchází a jak se slaví?

„Přípravou křesťana na Velikonoce byl půst – šlo o 40 dnů, kdy se nejedlo maso a člověk se postil… Také si člověk uklidil dům, aby zmrtvýchvstání Krista přivítal důstojně a v krásném, upraveném a ozdobeném domě,“ vysvětluje farář Grzegorz Czerny.

Postní doba končí Svatým týdnem, který začíná Květnou nedělí. V tomto týdnu jsou důležité především tři dny, a to Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

Od nepaměti se na Velikonoce připravovaly vajíčka, protože ty jsou symbolem života. „Například v Polsku na Bílou sobotu děti s košíčky, ve kterých jsou vajíčka a jiné potraviny, které se budou jíst při velikonoční snídani, jdou do kostela, aby byly požehnány,“ popisuje farář, který sám původem pochází z Polska.

Dalším zvykem je pomlázka nebo pečení beránků. Jídlem se o svatém týdnu lidé snaží naznačit, že slaví – proto na stole nesmí chybět už zmiňovaná vajíčka a beránek, ale také třeba pečená kachna nebo velikonoční nádivka.

autor: Eva Holá
Spustit audio