Z Lovosic na tajemný vrch Boreč

25. listopad 2012

Znělcový vrch Boreč, kam se vydáme na výlet, není sice velký, i tak je však jedním z nejzajímavějších přírodních zákoutí v Čechách.

Na výlet se vydáme po modré značce z Lovosic, přes trať a podél sadů na Vchynice. Po dvou a půl kilometrech podejdeme dálnici D8. Během archeologického výzkumu, který její stavbě předcházel, našli u Vchynic víc než 7000 let starý rondel z mladší doby kamenné - kruhovou prostoru o průměru 43 metry, ohraničenou dva metry hlubokým příkopem. K čemu dávní zemědělci rondely využívali, to se neví. Snad v nich pořádali trhy, uctívali bohy, radili se, nebo z nich pozorovali hvězdy. Z Vchynic nás povede cesta asi 2,5 kilometru po modré mezi poli až k rozcestníku, kde po žluté odbočíme do obce Režný Újezd. Tam začíná Naučná stezka Boreč, která nás zavede na stejnojmenný vrch.

Kolem Borče prý jezdívali poslové z Vyšehradu do Stadic za Přemyslem Oráčem; na jeho vrchol se však neodvážili. Jen kněžna Libuše se nebála. Prý tam hovořila s bohy. Ještě v 19. století si lidé vyprávěli, že z vrcholu Borče vedl kdysi otvor až do středu země, dokud ho vesničané neucpali balvanem. Bylo jim divné, že v zimě, když je všude sníh, na vrcholu Borče narazíte na místa bez sněhu, kde kolem skalních puklin kypí život, jako by se nechumelilo a nemrzlo. Z některých škvír přímo viditelně stoupá bílá pára. Dnes už se ví, že vnitřek Borečského vrchu je protkán sítí puklin, která v létě slouží jako tepelný akumulátor. V zimě se vzduch v puklinách ohřívá, stoupá vzhůru a v jejich ústí na vrcholu Borče udržuje stálou teplotu, která neklesá pod 9°C. Při úpatí kopce se do systému puklin nasává další chladný vzduch, opět se ohřívá a stoupá vzhůru, takže nad vrchem zůstává v zimě stále viset nápadný mlžný sloup. Borečský vrch je národní přírodní památkou. Naučná stezka, která na něj vede, je okružní a ujdete po ní asi 2,5 kilometru. Z Režného Újezdu se pak do Lovosic můžete vrátit autobusem.

Logo

Zdroje:
Slavík, Roderich: Borečský vrch. Lovosický dnešek, č.2/2003
Vrba, Martin: Boreč – kouřící hora [online]
Oficiální stránky obce Vchynice


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio