Procházka oblohou

29. leden 2004

Pohled na únorovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 5/2004, 31.ledna - 4.února)

Pohled na únorovou oblohu je stejně podmanivý, jako pohled na oblohu v jiných měsících. Ještě se můžeme těšit z typicky zimních souhvězdí, jako jsou Orion, Blíženci, Býk, Malý a Velký Pes. V minulých procházkách jsme si řekli něco o Orionu, nyní se zastavme krátce u Býka. Toto rovněž velice zajímavé souhvězdí najdeme snadno - je přímo nad Orionem. Nejjasnější hvězdou - doslova Okem býka - je Aldebaran. Nápadně oranžový obr, jehož povrchová teplota je asi 3600 stupňů, má průměr přibližně čtyřicetkrát větší než naše Slunce. Dělí nás od něj 68 světelných let, což ovšem ve vesmírných měřítcích není mnoho. V Býku se nachází nejen nejznámější otevřená hvězdokupa Plejády, ale také další objekt tohoto druhu - Hyády. Je to seskupení asi 200 hvězd, pohybujících se stejným směrem. K jejich pozorování je nejvhodnější triedr. V Býku lze spatřit rovněž nejpozoruhodnější kosmický objekt vůbec - tzv. Krabí mlhovinu. Zbytek po výbuchu supernovy, označený jako M 1 uvidíme v malém dalekohledu jako protáhlý mlhavý obláček. Uvnitř něj se skrývá rotující neutronová hvězda, která se navenek projevuje jako pulsar. Tento pozůstatek po nebeském ohňostroji z roku 1054 má neuvěřitelnou hustotu asi milion tun v jednom krychlovém centimetru. Nic z toho samozřejmě ani okem a ani sebelepší optikou neuvidíme.
Večerní oblohu zdobí Večernice - planeta Venuše. Nachází se nyní v souhvězdí Ryb; po západu Slunce ji nalezneme vysoko nad jihozápadem. Více k jihu svítí načervenalý Mars, nalézá se na opačném konci souhvězdí Ryb. Večer nad jihovýchodem v souhvězdí Blíženců spatříme druhou největší planetu - Saturn. Večer pak v souhvězdí Lva vychází největší planeta - Jupiter.
Pojďme k úkazům. 3. února k ránu se Měsíc promítá na obloze blízko planety Saturn. 7. února jej můžeme pozorovat nedaleko Regula - nejjasnější hvězdy souhvězdí Lva. 8. února projde Měsíc nedaleko planety Jupiter. 23. února večer se bude Venuše nalézat v konjunkci se srpkem Měsíce. 26.2. projde Měsíc kolem planety Mars.
Na závěr tradičně ještě měsíční fáze. 6.2. nastane úplněk, Měsíc je tudíž pozorovatelný po celou noc. 13. února, kdy vyjde až po půlnoci, se ocitne v poslední čtvrti. O týden později Měsíc neuvidíme, protože bude v novu. 28. února pak doroste do první čtvrti a vidět ho můžeme na večerní obloze. Zapadá před půlnocí.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio