Procházka oblohou

26. únor 2005

Pohled na březnovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 9/2005, 26. února - 2. března)

Březen je měsíc, ve kterém přebírá vládu nad ročními obdobími jaro. To astronomické začíná 20. března ve 13 hodin a 33 minut. Slunce vstoupí do znamení Berana, nastává jarní rovnodennost. Třetí březnová neděle bude mít stejně dlouhou noc jako den. Pojďme ale k obloze, které zpočátku stále ještě vévodí zimní souhvězdí. Spatřit můžeme Orion, Blížence, Býka i Malého a Velkého psa. Nad východní obzor se však v průběhu měsíce už dostávají souhvězdí jarní. Nejvíc na západ leží Lev s jasnou hvězdou Regulus. Pod Lvem je nenápadné souhvězdí Raka a západně od něj Blíženci. Jižnímu obzoru dominuje Hydra. Nad severovýchodem pomalu vystupuje Pastýř se svou nejjasnější hvězdou, načervenalým Arkturem. Arktur je čtvrtou nejjasnější hvězdou oblohy. Tento oranžový obr má průměr jako pětadvacet Sluncí a je vzdálený jen asi 37 světelných roků. Ke snadné orientaci na jarní obloze nám pomůže trojúhelník tří jasných hvězd - Regulus ve Lvu, modravá Spica v Panně a zmíněný Arktur. Pro zajímavost - v tomto čase se na večerní obloze nachází jedenáct hvězd do velikosti první magnitudy. V žádném jiném ročním období jich nenapočítáme tolik.
A jak na tom budou s viditelností planety? Merkur bude v prvních dvou dekádách března nízko nad západním obzorem, pak se ztratí v záři Slunce. Venuše nebude pozorovatelná vůbec. Čest zachraňuje trojice Mars, Jupiter a Saturn. Červenou planetu spatříme ráno nad jihovýchodním obzorem, Jupiter vychází večer a bude viditelný po celou noc; podobně i Saturn.
Pokud jde o úkazy, stojí za zmínku konjunkce Marsu s Měsícem, ke které dojde už 6. března. O dva týdny později, 20. března ve 2 hodiny v noci nastane konjunkce Měsíce s hvězdou Pollux. Třiadvacátého se stejný úkaz opakuje s hvězdou Regulus, tentokrát ovšem o půlnoci.
A ještě měsíční fáze. Po poslední čtvrti 3. března nastane měsíční nov 10. března. Do první čtvrti doroste Měsíc sedmnáctého a v úplňku se ocitne 25. března. Poslední čtvrt nastane už v druhém dni měsíce dubna.
Hezkou podívanou.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se obvykle vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio