Pátrání po desáté planetě

4. srpen 2005

Objevů velkých těles obíhajících za dráhou dosud poslední oficiálně uznané planety naší sluneční soustavy, Pluta, stále přibývá. Máme i je považovat za planety? A pokud ne, proč by mělo být planetou Pluto? (Planetárium 32/2005)

V loňském roce byla na samé periférii sluneční soustavy objevena Sedna, těleso jen o málo menší, než Pluto. Další tři významné objevy ohlásili vědci letos - a na všech se v rámci dlouhodobého projektu vyhledávání transneptunických těles podílel tým objevitele Sedny, astronoma Michaela Browna, používající jeden z teleskopů známé kalifornské observatoře na Mt. Palomar. Březnový objev tělesa 2005 FY9 žádný zvláštní rozruch nezpůsobil, i když je to objekt jen o málo menší než Pluto. Našel se mimochodem i na archivních snímcích z kleťského teleskopu KLENOT. Další objev ohlásili v létě nezávisle na Brownově týmu i španělští astronomové z observatoře Sierra Nevada v Granadě. Objekt, nazvaný 2003 EL61, byl půl roku sledován Keckovým teleskopem z Havaje, a to se zajímavým výsledkem - zdá se, že toto těleso má svého průvodce. Díky tomu mohli astronomové spočítat, že hmotnost nově objeveného systému je ve srovnání se systémem Pluto - Charon asi třetinová. Ani o těleso 2003 EL61 neprojevila média zvýšený zájem.
S tělesem označeným jako 2003 UB313 to bylo jiné. Na jeho objevu se podíleli astronomové Chad Trujillo z havajské observatoře Mauna Kea, David Rabinowitz z Yalské univerzity a pochopitelně i Michael Brown z Kalifornského technologického institutu v Pasadeně. Posledně jmenovaný oznámil objev tělesa na zvláštní tiskové konferenci. Astronomové by o něm možná ještě nějakou dobu raději pomlčeli, pozorovali ho a upřesňovali data; zabezpečenou stránku, na níž uchovávali vzácné informace, jim však prolomil hacker a pohrozil, že vše sám zveřejní. Badatelům proto nezbylo nic jiného, než jednat. Nově nalezený objekt se podle nich nachází 97krát dál od Slunce než naše Země, a je nejvzdálenějším známým objektem naší sluneční soustavy. Z množství odraženého světla se astronomové pokusili vypočítat jeho velikost. Podle Michaela Browna je 2003 UB313 jedenapůlkrát větší než Pluto a je tedy žhavým kandidátem na pozici desáté planety naší sluneční soustavy. Jiní astronomové jsou zdrženlivější, nicméně i z jejich odhadů vyplývá, že nový objekt je s Plutem přinejmenším srovnatelný.
Všechna nově objevená tělesa, včetně Pluta, jsou svým charakterem typickými tělesy tzv. Kuiperova pásu, odlišnými od ostatních velkých těles naší sluneční soustavy, a je nepochybné, že bude nutné vymyslet nějakou jejich novou a pro všechny přijatelnou klasifikaci. Dá se přitom oprávněně předpokládat, že Pluto nakonec o své výsadní postavení jediné transneptunické planety přijde. Hledání desáté planety možná poněkud paradoxně dospěje k jejich redukci na osm.

Frederik Velinský

Literatura:
Miloš Tichý: Větší než Pluto!? (www.planetky.cz)
Zprávy ČTK z 29. a 30. července 2005

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio